Zrenjanin-Dualni sistem je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji, a u zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, učenje kroz rad u kompaniji može početi već u prvom razredu.

Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji. Učenici na ovaj način dobijaju neprocenljivo praktično znanje tokom celog školovanja. Trenutno oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila.

Privredna komora Srbije poziva sve poslodavce da se uključe u model dualnog obrazovanja u školskoj 2021/2022. godini i da do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti poslodavaca za uključivanje u dualno obrazovanje.

PKS je pokrenula specijalizovani veb portal na kojem zainteresovani poslodavci mogu napraviti profil i na jednostavan način, u tri koraka, podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

Izjave o spremnosti, poslodavci mogu popuniti putem veb portala dualnog obrazovanja, na sledećem linku: OVDE

Pored izjave, potrebno je putem portala podneti i Zahtev za akreditaciju za svaki obrazovni profil za koji se poslodavac prijavljuje.  Spisak prateće dokumentacije iz zahteva za akreditaciju, kao i Uputstvo za popunjavanje izjave, može se preuzeti sa sajta Privredne komore Srbije – RPK Zrenjanin.

 

Dokumentaciju poslodavci dostavlјaju najkasnije 10 dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem na mejl adresu bozana.ljutic@pks.rs ili putem pošte na adresu Privredna komora Srbije- RPK Zrenjanin, Jevrejska 14, 23000 Zrenjanin. sa naznakom „Dokumentacija za akreditaciju“.

U narednoj školskoj godini, u ponudi će biti 51 obrazovni profil za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja.

Konačnu odluku o odobrenim odelјenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavlјivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem aprila 2021. godine.