Zrenjanin- Kontejner za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja pacijenata potencijalno obolelih od KOVID-19, koji je nabavljen sredstvima Evropske unije, postavljen je juče ispred Kovid ambulante u Zrenjaninu  koja se nalazi u naselju „Zeleno polje“.

Ovaj kontejner je  opremljen krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantom za otpatke, važan je segment u ukupnoj borbi sa pandemijom i faktor prevencije, jer omogućavaju sprečavanje ulaska potencijalno zaraženih osoba u zdravstvene ustanove.

Ovi kontejneri postavljeni su prošle godine u aprilu mesecu  u više medicinskih ustanova u Beogradu:Kliničkom centru Srbije, kliničko bolničkim centrima „Bežanijska kosa“, “Zvezdara“, i „Zemun“, Univerzitetskoj dečjoj klinici „Tiršova“, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ i Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

 

Nabavka i montaža ovih kontejnera, u vrednosti od 590.000 evra, deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, koji su 3. aprila prošle godine potpisali ambasador Fabrici, ministarka Joksimović i šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin. Ova donacija namenjena je za nabavku neophodne medicinske opreme – respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme.

POGLEDAJTE KAKO KONTEJNERI IZGLEDAJU IZNUTRA: OVDE

Efikasna trijaža predstavlja ključni faktor u sprečavanju širenja koronavirusa. Zdravstveni radnici, koji se nalaze u prvim redovima u ovoj borbi, moraju biti zaštićeni kako bi mogli da pomognu pacijentima. Ova donacija omogućiće im da se sa ovom krizom bore uz manje izlaganja riziku.