Zrenjanin- Prvi Književni  konkurs „Slobodna tema 2020.“ okupio je 74 autora autora iz naše zemlje i zemalja iz regiona. Na konkurs je pristiglo 157 radova iz oblasti poezije i 35 proznih radova, ukupno 192 rada. 

 

Žiri u sastavu: Goran Lungul pesnik i profesor književnosti, Predrag Radaković pesnik i predsednik Književnog kluba “Branko Radičević” (Žitište), mr Branka Jajić profesor jugoslovenske i svetske književnosti i Maja Pandurov književnica, suorganizatorka, koordinatorka konkursa i predsednica žirija, od pristiglih poetskih i proznih tekstova (neki od autora poslali su svoje radove u obe konkurencije), odlučio je da nagradi i pohvali sledeće autore i radove:

Poezija:

Prva nagrada: Milkica Marjanović, Derventa (Bosna i Hercegovina) – tri pesme;
Druga nagrada: Helena Himel, Beograd (Srbija) – Budim se;
Treća nagrada: Biljana Minić, Lazarevo (Srbija) – Ne možeš prevariti ljude;
Pohvaljeni radovi: Tanja Đurđević, Veliko Gradište (Srbija) – Ptica na urušenom krovu i Miloš Belić, Valjevo (Srbija) – Stvaram te;

Proza:

Prva nagrada: Nada Vukašinović, Donja Zelina (Hrvatska) – Stari svat;
Druga nagrada: Branka Selaković, Beograd (Srbija) – Plavi brod;
Treća nagrada: Milena Drpa, Modriča (Bosna i Hercegovina) – Vrijeme je pobjednik;
Pohvaljeni radovi: Marica Žanetić Malenica, Split (Hrvatska) – Vjenčanje i Biljana Dimitrijević Martinov, Zrenjanin (Srbija) – Kulturni centar dok je bio Dom omladine, a ja srednjoškolka;

 

„Nagrađeni i pohvaljeni poetski radovi izdvojili su se svojim pokušajima da se stih kao trenutak pretoči u večnost. Prilikom izbora proznih radova žiri je vrednovao umetnički postupak pretvaranja subjektivnog apsurda u objektivno stanje čovekove svesti. Treba istaći da je konkurs organizovan prvi put, te stoga moramo izraziti zadovoljstvo brojem i kvalitetom radova. O svečanom proglašenju najuspešnijih učesnika konkursa, datumu uručivanja nagrada, načinu organizacije i objavljivanju zbornika blagovremeno ćemo vas obavestiti“, ističu organizatori.

 

Književni konkurs „Slobodna tema 2020.“ prvi put je organizovao Kulturni centar Zrenjanina i IP Media 023 u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Zrenjanina.