Potpisan Memorandum o saradnji sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju – za efikasnije upravljanje javnim finansijama

 

U Zrenjaninu je danas potpisan Memorandum o saradnji sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju – za efikasnije upravljanje javnim finansijama.

Memorandum su potpisali u ime Grada Zrenjanina gradonačelnik Simo Salapura, opštine Žitište pomoćnica predsednika Edit Sarka, opštine Sečanj predsednik Predrag Rađenović i u ime Švajcarske kancelarije za saradnju Ana Jolović, direktorka projekta RELOF2.

Projekat se sprovodi uz podršku švajcarske vlade,  njegova  vrednost iznosi 3 miliona švajcarskih franaka, u njega će ukupno biti uključeno 48 gradova i opština, četiri ministarstva, AP Vojvodina i Nacionalna akademija za javnu upravu.

 

U pitanju je program podrške lokalnim samoupravama u primeni principa dobrog upravljanja u upravljanju rizicima i učincima, kroz sveobuhvatnu unutrašnju kontrolu i adekvatno upravljanje javnim finansijama, a predviđeno je da projekat bude realizovan tokom naredne dve godine.

„RELOF2 podrazumeva stručnu podršku i unapređenje rada lokalne samouprave i naših javnih preduzeća u oblasti upravljanja javnim finansijama, interne revizije i sistema nadzora, a promoviše i međuopštinsku saradnju, kako bi gradovi i opštine s većim kapacitetima pružale podršku manjima. Iz tih razloga, naši su partneri Žitište i Sečanj i praktično, zajednički realizujemo ovaj projekat. Siguran sam da će tokom naredne dve godine imati jasne rezultate projekta i da će Grad Zrenjanin unaprediti upravljanje javnim finansijama. Osim što je to neophodno u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, benefite projekta treba da osete i građani i investitori, pre svega kroz bržu i efikasniju realizaciju planova i veću transparentnost, kako u oblasti finansija, tako i generalno u radu lokalne samouprave – istakao je gradonačelnik Simo Salapura.

„Projekat ima četiri komponente, prva se bavi uvođenjem i unapređenjem finansijskog upravljanja i kontrole, druga se bavi unapređenjem interne revizije, treća se bavi unapređenjem nadzora nad javnim preduzećima i četvrta se bavi različitim inovativnim stvarima koje su u vezi sa finansiranjem u lokalu, poput subvencija za građane za unapređenje energetske efikasnosti, nadzora nad indirektnim budžetskim korisnicima ili učešća građana u malim komunalnim projektima koje sprovode zajedno sa gradom“, rekla je direktorka projekta RELOF2 Ana Jolović i dodala da će projekat konkretno realizovati kroz obuke i mentoring, sa lokalnim samoupravama i javnim preduzećima.

Nakon uspešne implementacije RELOF projekta, koji se završio januara 2019. godine, Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove je odobrio drugu fazu projekta – Reforma lokalnih finansija II u Srbiji. Projekat traje od 1. februara 2019. godine do 31. januara 2023. godine i odvijaće se u dve faze (2019-2020. godine i 2021-2022. godine). Grad Zrenjanin našao se među 13 gradova i opština u Srbiji nosilaca projekta, uz koje će učestvovati i 20 lokalnih samouprava – partnera.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap