Grad Zrenjanin dasnas je  posetito predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković sa saradnicima, potpredsednikom Žarkom Zečevićem, izvršnim direktorom Damirom Štajnerom i generalnim sekretarom Đorđem Višackim.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura održao je u svom kabinetu radni sastanak sa predsednikom Božidarom Maljkovićem i njegovim saradnicima.

Nakon sastanka obišli su Narodoni muzej Zrenjanin i sportsku sobu.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je predsedniku Olimpijskog komiteta predočio sve resurse kada je u pitanju sportska infrastruktura našeg grada i istakao da Zrenjanin ima uslove da se u njemu organizuju velika takmičenja, ali i da se sprovode pripreme gde sportisti mogu da dođu do olimpijskih normi.

„Titula „Evropski grad sporta“ za Zrenjanin je prekretnica kada je u pitanju promocija sportskih rezultata, promocija tradicije koja postoji u našem gradu. Jedan od važnih segmenata jeste Olimpijski  pokret i njegova veza sa našim gradom, ako uzmemo u obzir činjenicu, da smo počevši od davne 1956. godine i Olimpijskih igara u  Melburnu, imali predstavnike na svim igrama. Ova činjenica dovoljno govori o našem gradu, ali govori  i o tome da retko koji grad ne samo u Srbiji, nego i u Evropi baštini ovako dugu olimpijsku tradiciju. Dakle, Zrenjanin do sada je 47 učesnika, sportista, trenera, funkcionera, sudija  uzelo učešće na Olimpijskim igrama, a 23 olimpijske medalje je nešto na čemu svi treba da smo ponosni“, rekao je gradonačelnik Salapura.

.

Delegacija Olimpijskog komiteta sa gradonačelnikom obišla je  Aleju velikana i položila cveće na spomen – biste osnivača modernih olimpijskih igara dr. Kemeny Ferenca i bliskog saradnika Pjera de Kubertena, kao i Vilmoša Locija prvog jugoslovenskog košarkaša sa 100 odigranih utakmica u nacionalnom timu.

Pedsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković zahvalio se gradonačelniku Zrenjanina Simi Salapuri na gostoprimstvu.

„Ljudi iz Brisela bili su pravični kada su  Zrenjaninu dodelili laskavu titulu „Evropski grad sporta“. Mi u Olimpijskom komitetu mnogo poštujemo Grad Zrenjanin koji ima dugu sportsku istoriju i sportske rezultate. Trudićemo se da Grad Zrenjanin bude u fokusu organizovanja svih sportskih manifestacija, jer ovaj grad to nesumnjivo zaslužuje“, rekao je pedsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i istakao da o sportskoj istoriji našeg grada treba edukovati mlade naraštaje.

 

Obilazak Gradskog stadiona u rekonstrukciji i Kristalne dvorane.