Zrenjanin- IPA projekat prekogranične saradnje Rumunija-Srbija “Pametna i održiva potrošnja energije“  završen je danas svečanim otvaranjem „pametne zgrade“, uspostavljanjem Regionalnog centra za energetsku efikasnost i završnom konferencijom. Vodeći partner na projektu bio je Grad Zrenjanin, s partnerima – Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj “Banat”, gradom Temišvarom i Klasterom održive energije Rumunije – ROSENC, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.000 evra.

 

U novoizgrađenom objektu u ulici dr Kornela Radulovića površine skoro 500 m2,  izgrađenom po modelu najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje – sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost, od danas nalazi se Regionalni centar za energetsku efikasnost.  Vrednost radova na objektu iznosi blizu 400.000 evra.

Presecanjem vrpce danas su „pametnu zgradu“ svečano otvorili ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, Njena ekselencija ambasador Rumunije u Republici Srbiji Silvija Davidoju i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Svečanosti su prisustvovali i pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nebojša Vojnović, predstavnici Grada Zrenjanina i opština Srednjobanatskog okruga, a on-lajn su se iz Temišvara obratili Anka Lolesku izvršna direktorka Regionalnog biroa za prekograničnu saradnju i Fric Dominik Šamuel gradonačelnik Temišvara.

Ministarka Jadranka Joksimović pohvalila je Regionalni centar za razvoj “Banat” koji već godinama realizuje kvalitetne projekte s patrtnerima iz Rumunije, s kojom Srbija ima jedan od najboljih programa saradnje već 12 godina.

„“zelena agenda” i “energetska efikasnost” su teme koje će biti aktuelne u narednim decenijama. Evropska unija će u buduće izdvajati značajna sredstva za takve projekte. Sredstva će izdvajati i Republika Srbija, kroz nacionalni plan “Srbija 2025” i počeli smo da sprovodimo brojne projekte, od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, separacija otpada, domena energetske efikasnosti, svega onog što možemo svrstati u sektor “zelenih” programa i projekata i što jeste ona formula “20-20-20”, koju je definisala Evropska unija – 20 odsto smanjiti količine ugljendioksida, 20 odsto povećati obnovljive izvore energije i 20 odsto povećati energetsku efikasnost. Upravo to ima za cilj i ovaj projekat, i ova zgrada, i mi time pokazujemo da zaista pratimo sve ono što su novi izvori ekonomskog rasta u Evropi“,  istakla je ministarka Jadranka Joksimović.

„U prethodnom periodu Grad Zrenjanina je mnogo radio u dostizanju evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Danas smo ponosni što dobijamo ovakav objekat, što postajemo primer dobre prakse i dokazujemo da možemo da pratimo evropske tokove. Ceo projekat upravo ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat” Irena Živković istakla je da projekat doprinosi postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Evropske unije, kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona i poboljšanje njihovih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Osim što je grad Zrenjanin dobio prvu “pametnu zgradu” i Regionalni centar za energetsku efikasnost, u okviru projekta realizovan je niz aktivnosti – izrada master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, što otvara vrata za nove projekte u budućnosti, u okviru pilot akcija u tri zrenjaninske srednje škole postavljeni su instrumenti za merenje različitih energetskih parametara i kvaliteta vazduha, obavljeno je termovizijsko snimanje dronom 60 javnih objekata, opremom takođe nabavljenom kroz projekat, a održali smo i niz edukacija za različite ciljne grupe. Sve su to preduslovi da Zrenjanin bude jedan od energetski efikasnih gradova i primer za gradove u Srbiji“, rekla je Irena Živković.