Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina za april:

 

CIKLUS „FILMSKA LEKTIRA“

  • Mala sala Kulturnog centra

 

U okviru ciklusa “Filmska lektira” 1. APRILA emitovaće se  naučnofantastični film „Planeta majmuna“.

  • Projekcija počinje u  19h u Maloj sali Kulturnog centra. Ulaz je besplatan.

 

 “Planeta majmuna”/Planet of the  Apes (1968, SAD, 112’)

Naučnofantastični film sminljen je u režiji Franklin J. Schaffner a urađen je prema istoimenom romanu Pjera Bula. Godine 1969.  nominovan je za dva Oskara, za najbolju muziku i kostime. Uloge tumače: Čarlton Heston (Charlton Heston), Rodi Makdaul (Roddy McDowall), Kim Hanter (Kim Hunter), Moris Evans (Maurice Evans) i dr. Prvi je u filmskoj industriji koji je pratilo niz gadžeta, reklamnih majici i sl.  vezanih za ovu filmsku priču…

 

 

IZLOŽBA „NOVI SVETSKI POREDAK“

ANE CVEJIĆ

  • Kulturni centar Zrenjanina od 1. do 21. aprila

 

Izložba „Novi svetski poredak“ likovne umetnice Ane Cvejić biće otvorena u zrenjaninskom Kulturnom centru od 1. do 21. aprila. Publici će se predstaviti 15 radova nastalih  od 2017. do 2019. godine. U ovoj seriji crteža – slika, urađenih kombinovanom tehnikom u velikom formatu sa provokativnim imenom postavke, autorka je želela da  prepozna savremna značenja i pokuša da dešifruje emocije modernog čoveka u vremenu tehnološke, birokratske i holivudizovane realnosti. Kako se navodi, njena postavka je satiričan prikaz u vremenu u kojem stvara, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom i prirodnom. Otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak, 1. april u 12h na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina kroz autorsko vođenje kroz izložbu.

 

 

Reč autorke

O svojoj likovnoj celini, nazivu, konceptu, temi izložbe i sopstvenim likovnim interesovanjima autorka navodi sledeće:“Lice – veliki večiti kalendar istorije, od pračoveka do savremenog androgenog čovekolikog robota. Inspiracija, ogledalo, misterija, dekoder najtananije životne sile koja nije ništa drugo do esencija emocija. U ovoj seriji crteža – slika, kombinovane tehnike velikog formata, pod provokativnim nazivom „Novi svetski poredak“, želela sam da se izborim sa dešifrovanjem emocija modernog čoveka u vremenu tehnološke, birokratske i holivudizovane realnosti. Pokušavajući da hrabro uđem  u sve aspekte ljudske podsvesti, psihološki nadograđujem tu nepoznanicu svojim viđenjem lažne estetike koju je čovek sadašnjice sveo na odbrambeni mehanizam, sredstvo do cilja I kopiju kičastog kvazirealizma.

Lica koja cratam  su groteskna, ali ništa manje od čovekove emocije koju kriju ili otkrivaju. Ja se ne plašim reakcija, naprotiv, pokušavam da provociram reakciju posmatrača u nadi da ću  makar na taj način  otkriti prava lica iza svoje maske, jer u sadašnjosti maska jeinperativ, čovek bez maske je go i u nemilosti socolioških, kulturnih i političkih postulata.

 ‘Novi svetski poredak’ je satirični prikaz vremena u kojem stvaram, a koje nije naklonjeno pravom, iskrenom I prirodnom. Moji radovi ne treba da prikažu suptilnu igri svetla, senke i nagoveštaja, oni se otvoreno keze u lice vremena i govore sami za sebe. Kao karikature ili pseudo-plakati oni viču, cere se, podsmevaju se, opominju, oni su omen posmatraču, ako istorija ima tendeciju da se ciklično ponavlja u određenim vremenskim intervalima, onda nam je budućnost već zapisana, tu je, samo je treba videti na licima ispod maske.”

 

 

 

 

Kraći biografski zapis

  • Izvod iz profesionalne biografije:

 

  • 2000-2004. Beograd, srednja muzička škola „Josip Slavenski“ odsek violina;
  • Upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo;
  • 2009 – 2010. Stipendista fonda za mlade talente „Ministarstva omladine i sporta“;
  • Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za slikarstvo;
  • Članica udruženja Likovnih umetnika Srbije (ULUS) i u statusu Samostalnog umetnika.

 

  • Ana Cvejić je do sada održala oko 22 samostalne i učestvovala na preko stotinu grupnih izložbi, učesnica je likovnih kolonija, radionica i dobitnica je dve likovne nagrade.

 

 

 

 

 

POZORIŠNA PREDSTAVA „PRAH“

  • Subota, 3. april
  • Velika scena KCZR

Pozorišna predstava „Prah“ urađena po drami Đerđa Špira (jednog od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca) a u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 3. aprila u 19h. Uloge tumače: Nataša Ninković i Zortan Cvijanović. Ulaznice se prodaju svakog radnog dana na biletarnici Kulturnog centra od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 1000 dinara.

 

O predstavi

  • Poznati glumački tandem igra sredovečni bračni par koji živi skromno sve do trenutka kada suprug dobija na lutriji. Umesto sreće zbog dobitka supružnici osećaju užas pred životnim iskustvom koje donosi bogatstvo.

 

Podsetnik

  • Za predstavu je ograničen broj karata – prodajnih mesta.

 

 

DEČJI PROGRAM

  • Onlajn radionice
  • Svake subote od 10h
  • FB strana Kulturnog centra

 

Svake subote u 10 časova na FB strani Kulturnog centra održava se onlajn dečji program sa osnovnim ciljem sagledavanja velikog broja pitanja i pružanja odgovora kroz niz praktičnih saveta koji su važni za razvoj deteta i  pomažu roditeljima u njihovom odrastanju. Radionice su kreativne i edukativne i pored vežbanja niza komunikativnih veština pružaju i mnoga saznanja iz svih oblasti života i istorije grada.

U nastavku pogledajte predviđeni raspored radionica za april 2021.

 

 

 

 

 

 

SUBOTA, 3. APRIL

–          NTC radionica sa Teom Topić
“Slikovni prikaz pesme i duple asocijacije”

–          Persu kutak za zdrav trenutak

–          Iron sportski izazov

SUBOTA, 10. APRIL

–          Radionica Muzeja ‚”Moj grad”

–          Persu kutak za zdrav trenutak

–          Iron sportski izazov

 

SUBOTA,  17. APRIL

–          “Kućni ljubimac da li i kako?”

–          Persu kutak za zdrav trenutak

–          Iron sportski izazov


SUBOTA, 24. APRIL

–          Radionica sa Sanelom Dunđerski ‚‚Šareno jaje‚‚

–          Persu kutak za zdrav trenutak

–          Iron sportski izazov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podsetnik

  • U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR ukoliko žele, snime svoj video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju se na email: nikoleta@kczr.org

 

  • Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i prodavnica sportske opreme i rekvizita „Iron“.

 

 

 

POZORIŠNA KOMEDIJA

  „PRIČA SE PO GRADU“

PETAK, 23. APRIL

  • Velika scena KCZR – 19h

 

U petak, 23. aprila na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće odigrana pozorišna predstava „Priča se po gradu“. Predstava počinje u 19 časova.

 

„Priča se po gradu“ je intrigantna komedija o tome kako jedan jedini zlobni trač može da okrene živote četiri žene naglavačke!
Maja, njena mama Nina, njene najbolje drugarice Dunja i Koka provode skoro sve svoje slobodno vreme u Kokinom kozmetičkom salonu. Dok isprobavaju najčudnije i najekstremnije tretmane, kreme i ulja, njih četiri uspevaju da zaborave na sumornu stvarnost koja ih okružuje. Međutim, kada do njih stigne gradska priča o neverstvu Majinog muža, klupko laži, intriga i samozavaravanja počinje da se odmotava i njihovo višedecenijsko prijateljstvo biva dovedeno u pitanje.
„Priča se po gradu“ je komad o površnosti i lažima, ljubavi i prijateljstvu, kao i priča o problemima sa kojima jedna žena može da se suoči u svojim najboljim godinama.

Tekst i režiju potpisuje Staša Koprivica a, uloge tumače: Olga Odanović, Dubravka Mijatović, Anastasia Mandić i Sena Đorović.
Dizajn scene je osmislila Vladislava Munić, autorka muzike je Ana Joševski.
Predstava je nastala u produkciji Ganeta Pecikoze.

 

 

  • Karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 1000 dinara. Sve informacije o prodaji karata možete dobiti putem broja 023/566-712.

 

Podsetnik

  • Za predstavu je ograničen broj karata – prodajnih mesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZLOŽBA MILUTINA MIĆIĆA

„MASKE – TVOJE I MOJE, VAŠE I NAŠE“

  • Kulturni centar Zrenjanina
  • Od 22. aprila do 5. maja

 

Izložba slika akademskog slikara Milutina Mićića  biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina od 22. aprila do 5. maja.  Celinu pod nazivom Maske – tvoje i moj,  naše i vaše činiće oko 20 slika urađenih u kombinovanoj tehnici od 2018-2019. godine. Razmatrajući antropološka značenja  maske vezanu za sferu komunikacije kako za pojedinca tako i za celokupno društvo i  prateći svoju fascinaciju, autor zapaža  i oslanjaja se na fenomen zla u pokušaju tumačenja i razumevanja uzroka i posledica prikrivenih ljudskih interakcija ali pri tome verujući u preovladavanje dobra putem pojedinačnih inicijativa.

  • Otvaranje izložbe zakazano je u četvrtak, 22. april. U okviru otvaranja predviđeno je i izvođnje performansa. (Kada se približi datum otvaranja izložbe, blogovremeno ćemo vas obavesteti o satu i načinu otvaranja.)

 

 

Reč autora:

„Maske su oduvek bile prisutne u ljudskoj civilizaciji, od praistorije do danas. U različitim vremenima i kontekstu su imale i posebnu moć i značaj. Kroz ovaj ciklus svakoj slici dajem posebno metaforičko mesto. Moć maske na njima je neuhvatljiva, ali traži od posmatrača veliku koncentraciju i istraživanje. Na slikama otvaram značajna pitanja važna za današnji i budući trenutak. Ukazujem na evoluciju zla. Značajan zahtev je razotkrivanje neprijatnih, ali i prijatnih istina. Komunikacija sa posmatračem je otvorena. Traganje za tajnama ovih slika može da pomogne svakom čoveku da se i sam kreativno i kritički otvori i preduzme nešto u svom okruženju i društvu. Daje mu priliku da prepozna tuđe, ali i svoje dobre i zle maske i prevaziđe ih…“

 

 

Kraći biografski zapis

  • godine završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu.
  • godine završio poslediplomske studije na istoj akademiji.
  • godine stručno studijsko usavršavanje (Pariz, CITE INTERNATIONALE DES ARTS)
  • Do sada je imao 25 samostalne izložbe slika, skulptura i rezanih oblika.
  • Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
  • Dobitnik je nekoliko nagrada za umetnički rad.
  • Izveo je na desetine performansa, hepeninga i autorskih predstava. Autor je desetine radio drama .
  • Izveo nekoliko murala u Zrenjaninu, Beogradu, Kotoru i drugim mestima.
  • Autor međunarodnog projekta 30×30 (koji traje 15 godina).
  • Do sada izdao pet knjiga. Autor je udžbenika likovne kulture od prvog do osmog razreda. Napisao je niz tekstova za umetničke kataloge.
  • Autor i realizator je seminara „Kreativno mišljenje u likovnim aktivnostima. Realizovao oko 100 seminara po gradovima Srbije.

 

 

 

 

FILMSKI PROGRAM KCZR

DANI ITALIJANSKOG FILMA

  • April 2021.

U Kulturnom centru Zrenjanina. u toku aprila, na programu je ciklus “Dani  italijanskog filma”.  Četiri žanrovski različita  ostvarenja: istorijski  film“Mi smo bili dobrovoljci”, drama”Tajne tajne”, komedija “Kloni me se” i biografski film “Leopardi”,  prema predviđenom rasporedu projekcija  svake srede i četvrtka prikazivaće se u Maloj sali od 19h. Ulaz na projekcije je besplatan.

  • Program organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (Istituto Italiano di Cultura) u Beogradu.

 

  • Filmovi će se prikazivati prema sledećem rasporedu:

 

SREDA, 7. I ČETVRTAK, 8. APRIL

“Mi smo bili dobrovoljci”/Noi eravamo

(2017, trajanje filma – 90’)

Režija: Leonardo Tiberi (Leonardo Tiberi)

Glavne uloge: Allesandro Tersigni, Yari Gugluici, Davide Giordano

O filmu

Film o ulozi Italije u I svetskom ratu i njenim dobrovoljcima, koji obiluje vrednim originalnim snimcima italijanskog arhivskog Instituta Luče.

 

 

SREDA, 14. I ČETVRTAK, 15. APRIL

“Tajne tajne”/Segreti segreti

(1985,  trajanje filma -1h 32’)

Režija: Đuzepe Bertoluči (Giuseppe Bertolucci)

Uloge: Stefanija Sandreli, Alida Vali, Lina Sastri …

O filmu

Priča o grupi žena od kojih svaka čuva tajnu, a jedna od njih ima grozan zločin na svojoj savesti…

 

 

SREDA, 21. I ČETVRTAK, 22. APRIL

“Kloni me se”/Stai lontana da me

(2013, trajanje filma -100’)

Režija: Alesio Marija Federiči (Alessio Maria Federici)

Uloge: Enriko Brignano, Ambra Angiolini…

O filmu

Dobar bračni savetnik – terapeut pomaže svima, dobar je za sve osim za sebe. Ne može da ostvari  emotivnu vezu jer još od mladosti donosi neseću svakoj ženi koja se zaljubi u njega…

 

SREDA, 28. I ČETVRTAK, 29. APRIL

Leopardi/ Il giovane favoloso

(2014, trajanje filma 143’)

Režija: Mario Martone (Mario Martone)

Uloge: Elijo Đermano, Izabela Raganose,  Mikelo Riondino, Masimo Popolicio i dr.

O filmu

Biografski film o životu i stvaralaštvu Đakoma Leopardija koji se smatra jedinim od najvećih lirskih pesnika italijanskog romantizma i jednim od najznačajnijih pesnika evropske poezije XIX veka. Film je nosilac velikog broja nagrada osvojenih na više festivala i u više nagradnih kategorija od nagrade za najbolju mušku, žensku ulogu, kostime i scenografiju…

 

 

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

 

 Podsetnik

  • Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

  • Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.