U brodogradilištu “Begej Šipjard 2”, kod Perleza, danas je porinut motorni tegljač “Štrbac“ koji je zaplovio put Taraša, gde će se koristiti za pokretanje skele na Tisi kod tog sela.

Ovim se rešava veliki problem tamošnjih poljoprivrednika, nastao usled početka primene zakonske uredbe kojom se na međudržavnim rečnim tokovima zabranjuje upotreba skela vučenih sajlom. Istom uredbom nalaže se da skelu pokreće plovilo sa čvrstom vezom i stručnom posadom.

Tisa, uz Dunav i Savu, spada među tri reke u Srbiji sa uspostavljenom međunarodnom plovidbom.

 

 


Današnjem porinuću tegljača prisustvovao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je rekao da je Grad Zrenjanin, na zahtev meštana Taraša, u najkraćem roku došao do najboljeg rešenja za funkcionisanje skele i da će ona nastaviti da radi kao i do sada.
– Skela na Tisi ne ide u penziju. Prve kuće u Tarašu podignute su pre osam vekova, a skela duže od dva veka spaja obale reke Tise. Grad Zrenjanin zna koliko je žiteljima Taraša ova skela važna za život i nikako nismo mogli da dopustimo da prestane s radom. Zato smo postigli dogovor s brodogradilištem “Begej 2” da nam iznajme tegljač, koji će vući skelu dok ne nađemo drugo, savremenije rešenje. Godišnje iz budžeta grada izdvajamo oko 2,5 miliona dinara za funkcionisanje skele. Poštujući potrebu naših sugrađana, naših komšija iz Taraša, da obrađuju svoju zemlju i ceneći njihove napore da unaprede poljoprivrednu proizvodnju na svojim imanjima i tako obezbeđuju egzistenciju, Grad Zrenjanin razmatra dve mogućnosti – kupovinu broda, ili iznajmljivanje broda sa posadom, koji bi preuzeo ulogu skele. Naš cilj je da građanima Zrenjanina iz Taraša, omogućimo odgovarajuće rešenje, primereno vremenu i potrebama – istakao je zamenik gradonačelnika i dodao da će već početkom naredne nedelje skela biti u funkciji, uz poštovanje svih zakonskih propisa o plovidbi i upravljanju plovilima.

 

 

Direktor brodogradilišta “Begej Šipjard” Marko Gudović kaže da je snaga tegljača 1000 tona nosivosti i da će moći da opslužuje skelu na Tisi bez problema.
– U brodogradilištu je izvršen remont ovog plovila dužine 19 metara i dovoljna su dva člana posade da bi ga opsluživali. Nakon remonta, u narednih pet godina tegljač će moći da obavlja sve poslove u vezi sa transportom skele, do narednog pregleda – naglasio je Gudović.

Istorijski spisi govore da je Taraš jedno od najstarijih sela u Banatu i da prvi pisani tragovi o postojanju naselja datiraju još iz 1202. godine, kada je pomenuto u jednom spisu kralja Bele, pod imenom “Tarhus”, a potom i kao “Tharaš”. Od Zrenjanina je udaljen dvadeset kilometara.

Taraš je 2015. godine proglašen za “Evropsko selo roda” i jedino je selo u Srbiji s takvom titulom, a u Evropi je svega dvadeset takvih sela. U njemu danas živi oko hiljadu stanovnika i gotovo svi se bave poljoprivredom, zemljoradnjom i povrtarstvom. Za njih je to pitanje egzistencije i opstanka u ovom mestu.

 

Deo taraške obradive zemlje, površine oko 2.000 hektara, usled meandriranja Tise i promene njenog toka vremenom, ostao je na suprotnoj rečnoj obali. Jedini način da zemljoradnici stignu do svojih njiva jeste korišćenje skele, s obzirom da je obilazni put, preko Elemira i Zrenjanina, dug punih 45 kilometara. Iz tog razloga, skela je uspostavljena još 1887. godine, a do sada su je opsluživala dva skelara, koje su finansirali sami zemljoradnici, poznati po proizvodnji kupusa i krompira, za čiji uzgoj je zemlja uz Tisu idealna. U toku sezone, skelom se ljudi i poljoprivredne mašine prevoze gotovo neprekidno, i po više desetina puta na dan.

Skela predstavlja i svojevrsno kulturno dobro, deo etnološkog nasleđa i tradicije ove sredine i čitavog Banata i korišćena je, između ostalog, i za snimanje scena u četiri domaća igrana filma i nekoliko serija – “Salaš u Malom ritu”, “Veliki transport”, “Jesen stiže dunjo moja”, “Konji vrani