Zrenjanin- Jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine zatvoren je u ponedeljak, 26. aprila, kada su glumcima i predstavnicima pozorišta uručena priznanja. Festival u nešto izmenjenom konceptu održan je uz podršku kompanije Gomex.

 

Žiri ovogodišnjeg Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu: rediteljka i književnica Vida Ognjenović (predsednica), scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović video je 11 predstava u izvođenju osam pozorišta. Na završnoj sednici, održanoj 25. aprila, jednoglasno je doneo odluke o nagrađivanju.

Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi „Ana Karenjina” Novosadskog pozorišta. Nagrada za najbolju predstavu za decu u celini pripala je Dečjem pozorištu Subotica i predstavi „Teatru s ljubavlju”. Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Dejana Projkovskog za predstavu „Ana Karenjina” (Novosadsko pozorište).

 

Žiri je nagradu za najbolju mušku ulogu dodelio Arpadu Mesarošu, a nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Timea Filep. Za najbolju epizodnu ulogu nagrađena je Marija Medenica. Boško Boškov osvojio je priznanje za najbolju ulogu u predstavama za decu.

 

Jednoglasno je doneta i odluka da se nagrada za najbolju scenografiju dodeli Valentinu Svetozarevu za predstavu „Ana Karenjina”, a Mariji Popučevskoj je dodeljena nagrada za najbolji kostim u istoj predstavi. Nagrada „Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka dodeljena je Jovanu Caranu za kreaciju lutaka u predstavi „Divljožder” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”, Zrenjanin. Draško Adžić je dobio nagradu za najbolju muziku za predstavu „Ujka Vanja” – Narodno pozorište „Sterija” (Vršac) i Hartefakt fond (Beograd). Pored toga, dodeljeno je i 6 specijalnih nagrada.

 

Nakon dodele priznanja, na Dramskoj sceni je izvedena predstava „Zaljubljivanje“ u režiji Olje Đorđević.