U okviru 15. Turneja filmskog festivala „Slobodna zona“ u Kulturnom centru prikazaće se još tri ostvarenja.

U sredu, 19. maja na programu je dokumentarni nemačko-austrijski film – „Lepši svet“, u četvrtak, 20, maja švedski igrani film za tinejdžere – „Sune – dečak za sve“ a u sredu, 26. maja nemački  film – Roka – devojčica koja će spasiti svet”.

Projekcije počinju u 20h u Maloj sali. Ulaz je besplatan.

 

Više o filmovima:

 

SREDA, 19. MAJ

Lepši svet (dok.) – r: Erwin Wagenhofer / Nemačka, Austrija, 2019, 116′,
Kako treba da izgleda dobar i uspešan život? Da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovo je film koji traga za odgovorima na ova pitanja. Rezultat je priča o perspektivama bez straha, o povezanosti u muzici, prirodi i društvu, o ljudima sa različitim idejama, ali sa jednim velikim, zajedničkim ciljem: održivim i lepšim svetom. Reditelj Ervin Vagenhofer traga za lepotom i dobrotom i prikazuje ljude koji stvaraju nešto inovativno i korisno. Žene bez obrazovanja koje grade solarne panele po selima širom sveta. Vizionari koji pusta polja transformišu u nove zelene oaze. Šumar koji razvija izgradnju najzdravijih kuća u svetu. Duhovni vođa sa svojim nestašnim i suštinskim porukama i njegova sestra sa Tibeta sa ogromnim srcem za mlade. Mladi džez trio, pijanista… Ovaj film ih sve spaja. Da li će na kraju sve biti u redu? Da, na kraju sve može ispasti kako treba.

https://slobodnazona.rs/lepsi-svet/

 

ČETVRTAK, 20. MAJ
Sune – dečak za sve (igr.) – r: Jon Holmberg / Švedska, 2019, 90′
Sune želi da ide na put – i to ne bilo koji put, već školsko putovanje sa Sofi u koju je već dugo zaljubljen. To isto želi i ona i njih dvoje se raduju prilici koja im se pružila. Ali Sune iznenada shvata da je venčanje njegovog dede istog vikenda kad i putovanje. A kako da ga propusti kada mu je deka ujedno i najbolji prijatelj i kada je pozvan da baš on bude kum na tom venčanju? Pošto ne može da se odluči za jednu od tih varijanti, Sune bira – obe. Ili nešto između. Dobro došli u porodicu Anderson još jednom.

 

https://slobodnazona.rs/sune-decak-za-sve/

SREDA, 26. MAJ
Roka – devojčica koja će spasiti svet (igr.) r: Katja Benrath / Nemačka, 2019, 101′
Hrabra, zabavna i jedinstvena – to je Roka. Iako ima tek 11 godina, živi sama sa svojom vevericom dok je tata “posmatra” iz svemira. On je, naime, astronaut. Uz to, Roka po prvi put kreće u normalnu školu. Tamo će se odmah istaknuti svojim bezbrižnim i nekonvencionalnim karakterom, a sukobiće se i sa školskim nasilnicima. No neumorna devojčica ne staje, pokušaće da osvoji i srce svoje bake. Beskrajnim optimizmom Roka zajedno sa svojim novim prijateljima dokazuje da čak i dete ima mocć da promeni svet.

https://slobodnazona.rs/roka-devojcica-koja-ce-promeniti-svet