Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura dobitnik je “Majske nagrade” za 2021. godinu, najvišeg godišnjeg društveno-sportskog priznanja koje dodeljuje Sportski savez Srbije. Priznanje su mu danas, na svečanosti u Narodnoj skupštini Republike Srbije u Beogradu, uručili predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i član Upravnog odbora Sreten Damjanović, u prisustvu ministra omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanje Udovičića, koji je na početku skupa pozdravio sve prisutne.

Zahvaljujući se na izuzetnom priznanju, gradonačelnik Salapura rekao je da ono pripada svim sportistima Zrenjanina, bez čijih rezultata i dometa ne bi bilo moguće poneti titulu “Evropski grad sporta”.
– Sportska istorija i tradicija Zrenjanina same za sebe govore koliko je naš grad poznat u ovoj oblasti. Četrnaest klubova starijih od jednog veka, osnivač modernih Olimpijskih igara rođen u našem gradu, 22 olimpijske medalje, najstarija sportska dvorana na ovim prostorima, prva i jedina titula u košarci u nekom gradu u Srbiji van Beograda, muzej sporta, velik broj klubova i sportista, besplatno korišćenje sportskih objekata, investiranje u sportsku infrastrukturu, samo su deo onog što nas izdvaja od sličnih sredina i što je i opredelilo zvaničnike u Briselu da nam dodele titulu “Evropski grad sporta” – naglasio je Salapura i istakao doprinos šire zajednice u tome, s obzirom da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji koji je poneo takvo evropsko priznanje u oblasti sporta.

– Sportski savez Srbije je pouzdan partner Grada Zrenjanina i prvi je podržao naše aktivnosti u vezi sa promocijom “Evropskog grada sporta”, odličnu saradnju imamo i sa Ministarstvom omladine i sporta, i Pokrajinskom vladom, od kojih smo prepoznati kao centar sporta. Ne mogu, a da ne istaknem i ogroman doprinos predsednika Republike Aleksandra Vučića, koji je u prošloj godini, kada je bilo najteže i najpotrebnije, inicirao pomoć klubovima u Srbiji, pa samim tim i sportskom Zrenjaninu. “Majska nagrada” glasi na ličnost, ali je potpuno jasno da pripada svim sportistima Zrenjanina, bez kojih ne bi bilo rezultata, koji su jedino merilo uspešnosti u ovoj oblasti. Zahvaljujem se lično, i u ime svih sportista i sportskih radnika Grada Zrenjanina, i na tome i na priznanju. Ono će biti izloženo na vidno mesto, a s ponosom ću se odreći novčanog dela nagrade u humanitarne svrhe – poručio je, povodom današnje dodele „Majske nagrade“, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Gradonačelniku Zrenjanina priznanje je dodeljeno u kategoriji „Sportski funkcioner“, a „Majsku nagradu“ Sportski savez Srbije tradicionalno dodeljuje u najboljim u 10 kategorija – teritorijalni sportski savez, nacionalni sportski savez, sportska organizacija, životno delo, sportista sa invaliditetom, sportista u neolimpijskom sportu, sportista u olimpijskom sportu, sportski stručnjak, sportski funkcioner i sportski novinar. Ovo najviše društveno-sportsko priznanje Sportskog saveza Srbije ustanovljeno je još 1961. godine, i može se dobiti samo jednom u životu. Posle kratke pauze, od 2007. godine vratilo je svoj, ali i sjaj najmasovnije sportske organizacije na Balkanu.