Meštani Taraša nekoliko meseci borili su se sa velikim problemom, obustavom rada skele na Tisi, što im je otežavalo ratarske poslove. Njihov problem je konačno rešen tako što je u funkciji brod tegljač.

Motorni tegljač “Štrbac“ koji je zaplovio put Taraša, gde će se koristiti za pokretanje skele na Tisi, pristigao je u to selo. Ovim se rešava veliki problem tamošnjih poljoprivrednika, koji je nastao usled početka primene zakonske uredbe kojom se na međudržavnim rečnim tokovima zabranjuje upotreba skela vučenih sajlom.

Grad Zrenjanin, na zahtev meštana Taraša, u najkraćem roku došao do najboljeg rešenja za funkcionisanje skele, koja će nastaviti da radi kao i do sada, što je potvrdio i zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je zajedno sa meštanima sela dočekao dolazak motornog tegljača.

-Kao što smo i obećali, ovde kada smo se našli na ovom mestu pre dva meseca da ćemo omogućiti da naši meštani Taraša pređu s jedne strane obale na drugu, kao bi mogli nesmetano da se bave ratarstvom, mi to evo danas i ispunjavamo. Grad Zrenjanin zna koliko je žiteljima Taraša ova skela važna za život i nikako nismo mogli da dopustimo da prestane s radom. Zato smo i postigli dogovor s brodogradilištem “Begej 2” da nam iznajme tegljač, koji će vući skelu dok ne nađemo drugo, savremenije rešenje, rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Godišnje iz budžeta grada izdvajaće se oko 2,5 miliona dinara za funkcionisanje skele.

Kako kaže Santovac, cilj je da se meštanima Taraša, omogući odgovarajuće rešenje, primereno vremenu i potrebama. U narednih par dana, skela će biti u funkciji, uz poštovanje svih zakonskih propisa o plovidbi i upravljanju plovilima, kaže Santovac.
Dragana Žebarac, poljoprivredni proizvođač iz Taraša sa svojom porodicom obrađuje 200 hektara zemlje koja se nalazi drugoj strani obale, ističe da će im motorni tegljač biti od velikog značaja za dalje funkcionisanje.

– Do sada smo morali preko Žabaljskog mosta da idemo gde su se pravile gužve u saobraćaju, osim što smo imali dodatne troškove za naftu, nije bilo ni bezbedno. Ovo sada je najbolje rešenja, rekla je Dragana.

Snaga tegljača je 1000 tona nosivosti i moći će da opslužuje skelu na Tisi bez problema. Skela je u funkciji još od 1887. godine, što samo potvrđuje njen značaj.