Grad Zrenjanin danas je Tehničkoj školi u Zrenjaninu donirao automobil marke – “Dačija Sandero” koji će koristiti đaci ove škole prilikom obuke za vožnju i praktičnu nastavu, s obzirom da ova škola obrazuje tehničare drumskog saobraćaja. Ključeve je direktoru škole Đorđu Klaću uručio gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura. Primopredaji vozila su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac i drugi saradnici.

.

Grad je za nabavku automobila izdvojio oko 1,4 miliona dinara.
– Učenici Tehničke škole, koji pohađaju smer tehničar drumskog saobraćaja, od jeseni će imati novo nastavno sredstvo. Zajedno sa rukovodstvom škole smo prepoznali potrebe ove obrazovne ustanove i njenih đaka da inoviraju sredstva koja su osnovni alat u njihovoj nastavi, rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

 


Gradonačelnik je podsetio da su u prethodnom periodu uložena višemilionska sredstva u unapređenje nastave i adaptaciju i investiciono održavanje školskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina. Sredstva su, osim Grada, obezbedili i Pokrajina i kompanija “NIS”.
– Uskoro ćemo posetiti i Osnovnu školu “Jovan Jovanović Zmaj”, gde je zamenjena celokupna stolarija na zgradi, a uređena je i fasada i okrečene su učionice. U toj školi od 1963. nije bilo nikakvih ulaganja, sve do ove godine. To znači da će učenici od jeseni imati bolje uslove za obrazovanje, naglasio je Salapura.

On je dodao i da je pet osnovnih i srednjih škola se teritorije grada dobilo 11,5 miliona od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, kao i da je “NIS” prošle godine, kroz program “Zajednici zajedno“, donirao sredstva za deset škola.

 

Direktor Tehničke škole u Zrenjaninu Đorđe Klać zahvalio se Gradu Zrenjaninu i gradonačelniku Salapuri na donaciji. Klać je istakao da svake godine 90 učenika ove škole prođe obuku za vozača B kategorije.
– Tehničar drumskog saobraćaja je četvorogodišnje zanimanje i đaci u okviru redovnog školovanja, u trećem razredu, imaju obaveznu obuku za B kategoriju. Oni koji pohađaju smer vozači motornih vozila obuku za B kategoriju imaju u drugoj godini. Bezbednost đaka prilikom izvođenja praktične nastave je na prvom mestu, a mi smo na ovaj način obnovili naš vozni park, rekao je Klać.

Osim novog vozila koje je danas uručeno, u Tehničkoj školi se koriste još tri vozila za potrebe obuke.

 

Gradonačelnik je, sa saradnicima, obišao i druge nastavne prostore škole u kojoj znanja stiču učenici različitih tehničkih profila. Neki od tih profila su veoma traženi na tržištu proizvodnih zanimanja, te je Tehnička škola uključena i u program dualnog obrazovanja. Pojedini kabineti oformljeni su u skladu sa zahtevima i potrebama velikih kompanija, koje su i učestvovale u njihovom opremanju, poput “NIS”-a i “Drekslmajera”. Kompanija NIS opremila je kabinete računarskom opremom i sredstvima, a nedavno je donirala i multifunkcionalnog robota kog su nazvali “Vasa”, u skladu s nekadašnjim imenom škole. Kompanija “Drekslmajer” opremila je kabinet za mehatroniku, a pre tri godine Tehnička škola je, osim sa tom kompanijom, uspostavila saradnju u oblasti dualnog obrazovanja i s preduzećima “Šinvoz” i “IMS”.