Zrenjanin- Neracionalna potrošnja vode ugrožava kvalitet vodosnabdevanja u brojnim gradovima Srbije, zbog čega su samo u poslednja dva dana, osim u Zrenjaninu, upućeni apeli građanima da racionalno troše vodu i u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu, Valjevu, Somboru i drugim gradovima, a u nekima su u najavi i restrikcije.

„Problem predstavlja neracionalna potrošnja vode, odnosno zalivanje travnjaka i baštica, polivanje trotoara i drugih betonskih površina, punjenje bazena, češće pranje motornih vozila i slično. U naseljenim mestima, pored navedenog, najveći problem predstavlja zalivanje bašti vodom iz vodovodne mreže. Upravo neracionalna potrošnja vode ugrožava kvalitet vodosnabdevanja, odnosno dovodi do pada pritiska vode u mreži u „špicevima“ kada je potrošnja i najveća, od 18 do 22 časa, što se dešavalo prethodnih dana i u gradu i u naseljenim mestima.
Iz tih razloga JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin 21. juna uputilo je apel sugrađanima da racionalno troše vodu i da odgovornim ponašanjem omoguće da ista tokom celog dana bude dostupna svim korisnicima, i taj apel ponavljamo. Da problem neracionalne potrošnje vode nije samo problem u našem gradu, kao i da ga krajnje ozbiljno treba shvatiti govori i činjenicada su apel za racionalnu potrošnju vode svojim korisnicima u proteklih dva dana uputili i javna preduzeća iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Niša, Valjeva, Sombora, Sente, Ade, Bačke Palanke, Požege, Lučana, Čačka, Gornjeg Milanovca i drugi, a u nekim gradovima su u najavi i restrikcije vode ukoliko se nastavi sa neracionalnom potrošnjom.
Jedini način da problem sa padom pritiska vode u mreži u „špicevima“ bude prevaziđen jeste da se svi ponašamo odgovorno, da vodu trošimo racionalno, da budemo svesni da će svako zalivanje travnjaka ili hlađenje betona u „špicevima“ dovesti do toga da neko od naših sugrađana na višim spratovima nema vode ni za osnovne potrebe“, rekao je mr Siniša Gajin, dipl.inž.men.u rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin.