Zrenjanin- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina za jul:

 

 


Onlajn dečji program –  radionice
Svake subote od 10h
FB strana Kulturnog centra

Svake subote u 10 časova na FB strani Kulturnog centra održava se onlajn  dečji program. Program se organizuje sa osnovnim ciljem sagledavanja velikog broja pitanja i  pružanja odgovora kroz niz praktičnih saveta koji su važni za razvoj  deteta i  pomažu roditeljima u njihovom odrastanju. Radionice su  kreativne i edukativne i pored vežbanja niza veština  pružaju i mnoga saznanja iz raznih oblasti života, komunikacije kao i istorije grada.

Pogledajte predviđeni raspored radionica za jul 2021.

SUBOTA, 3. JUL
–         Radionica škole računara “Nimiko”

‚‚Kako pametno koristiti Internet‚‚

SUBOTA, 10. JUL
–          Radionica “Zdravkova školica”

SUBOTA,  17. JUL

–          Logopedska radionica koju će voditi  Dona Podunavac a na kojoj će najmlađi razvijati kulturu govora

i jezičkog izražavanja –
–          Persu kutak za zdrav trenutak
–          Iron sportski izazov

SUBOTA, 24. JUL

–          Likovna radionica udruženja “Kolorino stvaralaštvo” koju će voditi Sanela Dunđerski

i koja nas uvodi u svet umetničkog izražavanja –
–          Persu kutak za zdrav trenutak
–          Iron sportski izazov

SUBOTA, 31. JUL
–          Radionica – “Sovice mudrice sa Otilijom Buheker Ilić” pružiće vam veliki broj informacija i saznanja iz raznih oblasti života i popularne  nauke –


Podsetnik

–          U toku trajanja elektronskog dečjeg programa predviđeno je da
neki od učesnika, prateći onlajn program KCZR ukoliko žele, snime svoj
video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u
kojoj najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade. Video prilozi šalju
se na email:
nikoleta@kczr.org


–          Pokrovitelji programa
su: Grad Zrenjanin, „Persu marketi“ i
prodavnica sportske opreme i rekvizita „Iron“.

 

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SVEDOCI TRADICIJE“ FOTO KLUBA CD 13

 

Od 2. do 14. jula

Izložba „Svedoci tradicije“ zrenjaninskog foto kluba CD 13 biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina od 2. do 14. jula. Postavku čini oko pedesetak fotografija koje su nastale u okviru istoimenog projekta koji je pokrenut sa ciljem očuvanja tradicije sela Vojvodine, običaja i kulture naroda i narodnosti koji u njoj žive, popularizacije seoskog načina života i očuvanja kulturne baštine nastale u seoskim  sredinama.

Izložba se otvara u petak, 2. jula u 19 časova a publika pored dolaska na otvaranje, program otvaranja može uživo da prati  i na Fejsbuk strani Kulturnog centra.

 

O izložbi

Projekat „Svedoci tradicije“ foto kluba CD13 koji je rezultirao izložbom realizovan  je uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice AP Vojvodine a zrenjaninska izložba se organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom.

„Cilj projekta je očuvanje tradicije sela Vojvodine, običaja i kulture naroda i narodnosti koji u njoj žive… Vojvodina, kao multietnička sredina, raspolaže neizmernim kulturnim bogatstvom. Jedan od ciljeva je i očuvanje dela tog bogatstva kroz umetničku i dokumentarnu fotografiju, uključivanje stanovnika sela u sam projekat, prezentacija kroz seriju izložbi u selima učesnicima projekta…Poznavanje prošlosti nekog naroda, njegovih korena i tradicionalnih vrednosti je potreba i osnova za bolje međusobno razumevanje kao i za razumevanje sadašnjosti i budućnosti suživota na ovim prostorima…“ – navode iz foto kluba CD13.

 

 

 

KONCERT ROK BENDA „UROŠ I NEJAKI“

  • Subota, 3. jul
  • 21h – Amfiteatar KCZR

Koncert rok benda „Uroš i nejaki“ biće održan u subotu, 3. jula u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina. Koncert počinje u 21h. Ulaz je besplatan.

 

  • Bend postoji od 2018. godine i u početku su ga činili Uroš Derikrava i Uroš Silaški, nakon godinu dana pisanja autorskih pesama, bendu se priključuje Aleksa Torbica na bas gitari. Godine 2020. bend dobija jos svoja dva člana i današnji sastav čine: Uroš Derikrava(vokal i gitara), Uroš Silaški(prateći vokali,klavir, trombon), Aleksa Torbica(bas gitara), Momčilo Momirov(bubanj), i Mihajlo Cvejić(gitara).

 

 

PREDSTAVA “SAN O MILENI”

  • Sreda, 7. jul
  • 20h – Velika sala KCZR

Predstava “San o Mileni” biće izvedena u sredu, 7. jula u na Velikoj sceni Kulturnog centra. Predstava je edukativnog karaktera, svojevrsni je omaž i visokopoetizovan zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih srpskih slikarki. Režiju i dramaturgiju potpisuje Jelena Bogavac.

  • Predstava počinje u 20 sati. Ulaz je besplatan.
  • Domaćini događaja su Udruženje “Cekom” i Kulturni centar Zrenjanina.

 

 

Više o predstavi:

  • Predstava „San o Mileni“ nastala je iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke. Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi. Definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela – zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti. Video rad formulisan je tako da pokriva pregršt likovnih reprodukcija, te skenova dokumenata i pisama umetnice.
  • Pokretač, producent i organizator je Tijana Višković, profesionalna glumica i predsednica Udruženja umetnika „Artista“ (u čijoj produkciji je nastala ova predstava). Režiju i dramaturgiju potpisuje Jelena Bogavac, renomirana dramska umetnica. Miodrag Kovačević je stručni saradnik, istraživač, kompozitor i izvođač pesama na poeziju Milene Barili. U predstavi igraju Tijana Višković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Aleksandra Veljković i Miodrag Kovačević. Kostime i scenografiju je osmislio Aleksandar Kovačević, a dizajn zvuka i video-rad Igor Marković.
  • Svoj uspešni pozorišni život, predstava je doživela na scenama Požarevca, Beograda, Novog Sada itd. Producijski tim planiramo da gostujemo  širom Srbije i van granica zemlje, s obzirom na to da se  ove godine se obeležava 110 godina od rođenja Milene Pavlovic Barili. Predstava je doživela veliki uspeh i ima podršku, pozitivnu kritiku i preporuke od velikog broja stručnih ljudi…
  • Predstava „San o Mileni“ traje 80  minuta.

 

 

 

IZLOŽBA SKULPTURA JOVANA BLATA „DRVO ŽIVOTA“

 

  • Od 15. do 28. jula

Izložba Jovana Blata – „Drvo života“ biće otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina od 15. do 28. jula. Na izložbi se predstavlja 12 autentičnih skulptorskih radova. Jovan Blat već deceniju stvara svoje skulptorske radove ali će zrenjaninska publika imaće priliku da pogleda celinu u okviru koje, prvi put u svom stvaralačkom radu, autor uvodi materijale – drvo i metal. Otvaranje je zakazno u četvrtak, 15. jula u 19 časova. Publika ima mogućnost da pored dolaska, program otvaranja i razgovor sa autorom  prati i na Fejsbuk strani Kulturnog centra.

 

O Izložbi istoričarka umetnosti  Verica  Nemet, navodi sledeće:

„Aktuelnom izložbom DRVO ŽIVOTA, umetnik Jovan Blat teži da temom, redukcijom otvorene forme kao i koherentnošću tri različite vrste materijala – dospe do prirode same skulpture.

Dvanaest predstavljenih radova različitih dimenzija, koji komuniciraju iz pet različitih celina Drvo života, Orion, Porodica, Telo i duh i Univerzumveć na prvi pogled, unutar vlastite plastičke konstitucije poseduju i mnoštvo sadržinskih vrednosti koje su van domena vizuelne komunikacije samih skulptura.

Podstaknut logikom organskih oblika autor pokušava i uspeva da kroz jednostavnost, čistotu, sugestivnost kao i estetiku materijala koji nije podređen likovnosti afirmiše simbiozu istih sa odabranom temom. Drvo i život neraskidivo su isprepletani jedan sa drugim i nadovezuju se na suštinu koja zaokuplja njegovo stvaralaštvo od samog početka.

Insistirajući na autentičnosti izvajanih oblikau čijim jezgrima vlada snažna ekspresivna tenzija oličena u sferi od terakote, auto rkontinuirano i dosledno gradi jedan emancipovan skulptorski stav. Iako Jovan Blat već deceniju suvereno vlada procesom direktnog vajanja, sa ovom izložbom pored gline, po prvi put uvodi materijale – drvo i metal. Akcenat jeste na drvetu u biološkom i sakralnom smislu pa se u njegovoj obradi oseti to poštovanje materijala i njegove strukture što jasno implicira uticaj kikindskog vajara Slobodana Kojića. S druge strane, metalodnosno armaturu koristi kao čvrstu gradivnu vezu, koja sve elemente drži na okupu.

Stubolike forme,kao sinonim za trajnost i stabilnost, predstavljene su na ovoj izložbi radovima pod nazivom Porodica, Drvo života, Telo i Duh dok su kružne forme odnosno raščlanjeni pa iznova sastavljeni delovi koluta drveta predstavljeni skulpturama pod nazivom Univerzum i Orion.

Ovom izložbom sugestivnog naziva, u kojoj je život u korenu svega, Jovan Blat iskazuje kontemplativni stav prema prirodi kao i o vremenu čiji je deo sa ciljem da otvori prostor za dijalog o jednoj široj sferi rasprave o Drvetu života.”

 

 

Podsetnik:

  • Jovan Blat je drugonagrađeni učesnik prošlogodišnjeg XV Međunarodnog likovnog konkursa „30X30“ koji raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem.

 

 

 

 

IZLOŽBA DEJANA TRIVUNCA

  • DOBITNIKA PRVE NAGRADE LIKOVNOG KONKURSA „30X30“
  • Mali salon Narodnog muzeja
  • Od 23. jula do 9. avgusta

Izložba „Skulptura i crtež“ Dejana Trivunca, prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade XV Međunarodnog likovnog konkursa „30X30“, koji raspisuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem, biće otvorena u petak, 23. jula u Malom salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja. Izložba sadrži šest skulptura od kamena i 16 crteža.  Radovi su nastali u periodu od 2013. do 2021. godine. Otvaranje je zakazano u 19 časova a publika će izložene radove moći da pogleda do 9. avgusta.

Izložbu Dejana Trivunca Kulturni centar Zrenjanina organizuje u saradnji sa Narodnim muzejom.

 

 

O autoru:

Dejan Trivunac je rođen 1967. godine u Aleksincu. Diplomirao je 1993. na Fakultetu primenjih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Zorice Janković. Izlagao je na više grupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Od 2014. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti, kao umetnički saradnik za obradu kamena.

 

 

IZLOŽBA MEKSIČKE AMBASADE “NAŠA PRAVA NA NAŠIM REČIMA”

  • Kulturni centar Zrenjanina
  • Od 29. jula do 11. avgusta

U saradnji sa Ambasadom Meksika u Srbiji u Kulturnom centru Zrenjanina od 29. jula do 11. avgusta organizuje se izložba “Naša prava na našim rečima”. Izložba se organizuje sa ciljem širenja znanja o ljudskim pravima koja su podjednaka i važe za sve bez obzira na poreklo, nacionalnu i rasnu pripadnost. Izložbom, koju će činiti trideset kolornih grafičih radova sa odgovarajućim opisima, predstavljaju se sadržaji koji promovišu i zagovaraju održavanje mira u skladu sa spoljnom politikom Meksika i koja utiču na širenje i stvaranju svesti o poštovanju i zaštiti ljudskih prava kod dečaka i devojčica.

  • Otvaranje je zakazano u četvrtak, 29. jula u 19h.
  • Program otvaranja predviđeno je da se emituje uživo i  na Fejsbuk strani Kulturnog centra Zrenjanina.

 

 

FILMSKA TURNEJA

  • BELDOCS EHO 2020-2021.
  • Od 14. jula do 5. avgusta
  • Sedam dokumentarnih filmova

  „Beldocs Eho“ naziv je turneje festivala dokumentarnog filma „Beldocs“ koja će se organizovati i  u Kulturnom centru Zrenjanina od 14. jula do 5. avgusta. Sedam filmskih ostvarenja  koja ulaze u grupu najboljih svetskih dokumentranih filmova iz prethodne godine,  prikazivaće se u Velikoj sali svake srede i četvrtka od 20 sati.

– Ulaz je besplatan.

– U nastvaku pogledajte raspored projekcija:

 

SREDA, 14. JUL

Svemirski psi / Space Dogs, Elsa Kremser, Levin Peter – Austrija, Nemačka – 2019 – 91′

Legenda kaže da se Lajka, prvo biće poslato u svemir, vratila na Zemlju kao duh i da i dalje luta ulicama Moskve, zajedno sa svojim slobodno lebdećim potomcima.

https://www.beldocs.rs/product/svemirski-psi/

 

ČETVRTAK, 15. JUL

Viktorija / Victoria, Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer, Isabelle Tollenaere – Belgija – 2019 – 71′

U pustinji Mohave, nedaleko od Los Anđelesa, nalazi se nedovršeni grad Kalifornija Siti. Lašej T. Voren (25) ostavio je iza sebe burnu prošlost u LA-u, da bi izgradio novi život…

https://www.beldocs.rs/product/viktorija/

 

SREDA, 21. JUL

Zemlja je plava kao pomorandža / The Earth Is Blue as An Orange, Iryna Tsilyk – Ukrajina, Litvanija – 2020 – 74′

Kako bi se nosili sa svakodnevnim traumama života u ratnom području, Ana i njena deca zajedno snimaju film o svom životu u tom nadrealnom okruženju.

https://www.beldocs.rs/product/zemlja-je-plava-kao-pomorandza/

 

ČETVRTAK, 22. JUL

Udarna vest / Breaking News, Tomáš Bojar – Češka Republika – 2018 – 73′

Dve redakcije u Češkoj bore se da prve izveste sa tajnog skupa na kome će Miloš Zeman, aktuelni predsednik, objaviti da li će se ponovo kandidovati za predsednika.

https://www.beldocs.rs/product/udarna-vest/

 

SREDA, 28. JUL

Radijska tišina / Radio Silence, Juliana Fanjul – Švajcarska, Meksiko – 2019 – 78′

Karmen Aristegi otpuštena je sa radio-stanice na kojoj je radila godinama. Uz podršku više od 18 miliona slušalaca, Karmen nastavlja svoju borbu.

https://www.beldocs.rs/product/radijska-tisina/

 

ČETVRTAK, 29. JUL

Za Samu / For Sama, Waad al-Kateab, Edward Watts – VB – 2019 – 95′

Za Samu je intimno i epsko proputovanje kroz žensko iskustvo rata.

https://www.beldocs.rs/product/for-sama/

 

SREDA, 4. AVGUST

This Land Is My Land, Susanne Brandstätter – Austrija – 2020 – 105′

Sjedinjene Države – razjedinjen narod.

https://www.beldocs.rs/product/this-land-is-my-land/

 

 

 

ČETVRTAK, 5. AVGUST

Otac Arsenije / Father Arsenie, Svetlana Cemin – Srbija, SAD – 2019 – 42′

Dvadeset i četiri sata sa ocem Arsenijem, koji istovremeno radi na obnavljanju manastira Ribnice i srpske vere.

https://www.beldocs.rs/product/otac-arsenije/

 

 

MANIFESTACIJA “BANATSKA BAJKA”

  • Jul 2021.
  • Ovogodišnja “Banatska bajka” obeležava svoj jubilej od pet godina. Organizatori manifestacije su zrenjaninski Kulturni centar, Turistička organizacija i IP Media 023 a pokrovitelj je Grad Zrenjanin. Kao i prethodnih godina u „Gradskoj bašti“ organizovaće se večernji raznovrsni kulturno – umetnički, edukativni i zabavni programi namenjeni svim genaracijama. U periodu trajanja manifestacije, od 14. juna do 22. avgusta predviđeno je da se održi 70 programa.
  • Pogledajte predviđeni program manifestacije koji će se održati u toku jula:

 

 

PROGRAM “BANATSKE BAJKE”

  • Jul 2021.

 

Četvrtak, 1. jul

  • 18h radionica “Sovice mudrice”
  • 19:30h Denis radionica i predstava, “Persu kuvanje”
  • 21h Projekcija filma za decu „Jakari i veličanstveno pero“  (distributerska kuća MCF)

Petak,  2. jul

  • 20h Muzički program Milica Dosković vokalna solistkinja sa gostima

Subota,  3. jul

  • 18h Zrenjaninska filharmonija – Simfonijska bajka – “Peća i Vuk“ (Sergej Prokofijev) –  narator: Ivan Đorđević, dirigent: Mikica Jevtić

Nedelja,  4. jul

  • 20h Radmila Marić, fitoterapeut
  • 21h projekcija filma „Savršen neprijatelj“, akcija, avantura, krimi triler (distributerska kućaMCF)

Ponedeljak,  5. jul

  • 20h Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan “Muzika svih generacija”

Utorak,  6. jul

  • 20h Vinarija „Korolija“ Sutjeska i Duo “Hand Made”

Sreda,  7.  jul

  • 30 h KUD „Đerđef“
  • 20h Veče ruske kulture

Četvrtak,  8. jul

  • 18h Dramska sekcija OŠ „Jovan Dućić“ iz Kleka predstava „Robinzonka“
  • 19h radionica „ Kolorino stvaralaštvo“
  • 30h Plesni klub „Una“, „Persu kuvanje“,
  • 21h projekcija filma „Bezrepi Pele“ dečiji sinhronizovani (distributerska kuća MCF)

Petak,  9. jul

  • 20h Muzički program Milica Dosković vokalna solistkinja sa gostima

Subota,  10. jul

  • 20h Muzički program “Bid bend” Gagić i prijatelji

 

 

Nedelja, 11. jul

  • 20h Gordana Stojanović „Zdravlje je najveće bogatstvo“
  • 30h Projekcija filma „Promil do kraja“, komedija (distributerska kuća Fame solutions)

Ponedeljak,  12. jul

  • 20h Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan “Muzika svih generacija”

Utorak,  13. jul

  • 20h Vinarija „Nedin“ Vršac i Duo “Hand Made”

Sreda,  14. jul

  • 20h KUD „Lola“ Perlez – Stajićevo

Četvrtak,  15. jul

  • 18h radionica: Čitanjac sa bibliotekarima
  • 19:30h Plesni klub „Una“ i „Persu kuvanje”
  • 21h projekcija filma „Super junak Samasam“ (distributerska kuća MCF)

Petak,  16. jul

  • 20h Muzički program Milica Dosković vokalna solistkinja sa gostima

Subota,  17. jul

  • 20h Muzički program “Bid bend” Gagić i prijatelji

Nedelja,  18. jul

  • 20h Oriflame promocija Ivana Vukelić
  • 30h Projekcija filma „Izuzetno putovanje jednog fakira“, komedija (distributerska kuća Fame solutions)

Ponedeljak,  19. jul

  • 20h Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan “Muzika svih generacija”

Utorak,  20. jul   

  • 20 h Dragan Lončarević , vinar i vinogradar iz Pančeva i Duo “Hand Made”

Sreda,  21. jul  

  • 20 h Književno veče – Promocija knjige „Sve po spisku- neki drugi put“ i obeležavanje 25 godina rada Maja Pandurov kniževnice iz Zrenjanin, sa gostima Milošem Galetinom iz Novog Bečeja i Bojanom Miloradovićem iz Jagodine koji će, takođe, promovisati svoja najnovija izdanja.

Četvrtak,  22. jul  

  • 18 h Logopedska radionica
  • 30h Cekom-likovna radionica i “Persu kuvanje”
  • 21h projekcija filma „Kućni patuljci“ (distributerska kuća MCF)

Petak,  23. jul  

  • 20h Muzički program Milica Dosković vokalna solistkinja sa gostima

Subota,  24. jul  

  • 20h Muzički program “Bid bend” Gagić i prijatelji

Nedelja,  25. jul

  • 30 h Slobodan Vlajić, književnik i psiholog
  • 20 h „Veće smeha i šaljivih dosetki“ – U programu učestvuje klovnica Di-Di sa gostima, uz muzičku pratnju Nemanje Stojšića.
  • 30 h Projekcija filma „Pod pretnjom“ akcija, (distributerska kuća Fame solutions)

Ponedeljak,  26. jul

  • 20h Ivica Petrov i Đorđe Damjan “Muzika svih generacija”

Utorak,  27. jul

  • 20 h Vinarija Filipovski i Duo “Hand Made”

Sreda,  28. jul

  • Knjževno veče – Književna omladina Srbije iz Beograda – obeležavanje jubileja – 50 godina postojanja i sećanje na književnika Bogdana Bogdiju Kukolja iz Žitišta , KK „Duško Trifunović“ iz Kikinde i Književni klub „Branko Radičević“ iz Žitišta sa prijateljima

Četvrtak,  29. jul

  • 18h Karaoke veče
  • 19:30 Dečji centar “ Smajli” i radionica” Persu kuvanje”
  • 21h projekcija filma „Fantastični povratak u OZ“ (distributerska kućaMCF)

 

Petak,  30. jul  

  • 20h Muzički program Milica Dosković vokalna solistkinja sa gostima

Subota,  31. jul

  • 20h Muzički program “Bid bend” Gagić i prijatelji

 

 

 

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

 

 

 

Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.