Zrenjanin- Predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i njenih institucija u našoj zemlji – Aleksej Polkovnikov, zamenik direktora agencije Ruske Federacije za promociju nauke i kulture “Rossotrudničestvo”, Sergej Ševčuk, generalni direktor Ruske humanitarne misije, Evgenij Baranov, direktor Ruskog doma u Beogradu, Mihail Bondar, rukovodilac predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu i dr Branislav Nešić, izvršni direktor Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije posetili su dana Zrenjanin povodom svečanog puštanja  u rad solarne elektrane na zgradi Dečjeg dispanzera Doma zdravlja u Zrenjaninu.

Predstavnici Ruske Federacije su u Gradskoj kući održali su sastanak s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, pomoćnicom gradonačelnika Jelenom Travar Miljević i direktorom Doma zdravalja Zrenjanin dr Zdravkom Ždraleom. Prijemu su prisustvovali i predstavnici glavnog izvođača radova, preduzeća “Telefon – inženjering” iz Zemuna i podizvođača, Aleksandar Snoz i Nikola Sakan.

Ovom prilikom potpisana su i primopredajna akta, kojima je instalirani sistem za napajanje energijom na zgradi Dečjeg dispanzera prenet u vlasništvo Grada Zrenjanina.

Najmanje trostruki je značaj ove investicije u Zrenjaninu – njom naš grad nastavlja aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije u okviru “Zelene agende” Republike Srbije, zatim elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe samog objekta dispanzera, za napajanje svih električnih uređaja i opreme, čime je ovo investicija i u zdravstveni sistem grada, a ništa manje nije značajna ni uspostavljena saradnja između dva prijateljska naroda, ruskog i srpskog i Ruskog doma sa Gradom Zrenjaninom, koja će biti nastavljena i kroz druge vidove.

Na sve to ukazao je i gradonačelnik Zrenjanina, rekavši da je Ruska humanirana misija donirala Domu zdravlja “Dr Boško Vrebalov” solarnu elektranu, zahvaljujući kojoj će se uštedeti potrošnja energije i unaprediti obnovljivi izvori. Zahvalio se svim učesnicima u projektu i podsetio na aktuelne projekte u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti.

 

– U toku ove godine izdvojili smo 10 miliona dinara iz budžeta grada u vezi sa projektima energetske sanacije objekata, uz dodatnih 7,4 miliona dinara od strane Republike. To je ono što građani željno iščekuju, u narednih desetak dana raspisaće se konkurs prema izvođačima radova, a zatim i poziv prema zainteresovanim korisnicima ovog programa i projekta. Razmišljamo i o ideji uvođenja subvencija za kupovinu bicikala na teritoriji Grada Zrenjanina, kako bi unapredili i taj vid zaštite životne sredine – kazao je gradonačelnik Salapura.

Aleksej Polkovnikov, zamenik direktora agencije Ruske Federacije za promociju nauke i kulture “Rossotrudničestvo”, rekao je da je zadatak te agencije spajanje oko različitih projektata i razvijanje dobrih odnosa između naroda i država.
– Odabrali smo ovaj grad i ovu zdravstvenu ustanovu iz nekoliko razloga, a kao najvažniji je da se ovim projektom ostvaruju uštede u potrošnji energije i oslobađaju sredstva za podizanje nivoa zdravstvenih usluga prema građanima, jer Dom zdravlja opslužuje veliki region i značajan broj korisnika – istakao je Polkovnikov.

Generalni direktor Ruske humanitarne misije, Sergej Ševčuk, zahvalio se gradonačelniku i Gradu Zrenjaninu na operativnosti u realizaciji ovog projekta
– Uvereni smo da će ovaj projekat, koji je usmeren na obezbeđivanje energenata i energetsku sigurnost, dati mogućnost dispanzeru i Domu zdravlja da poboljšaju i unaprede svoje usluge prema svim svojim korisnicima. Znamo koliko je važno da zdravstveni centri budu sigurni kada je u pitanju snabdevanje električnom energijom i mi nismo ni trenutka razmišljali gde bi mogli realizovati našu donaciju. Ukupna vrednost ove investicije, sa PDV-om, iznosi 90 hiljada evra – naveo je Ševčuk.

„Solarna elektrana sastoji se od 146 panela, ukupno instalisane snage 50 kW (340 W po panelu). Sadrži integrisane litijumske baterije, u inovativnom sistemu sa mogućnošću da se višak proizvedene električne energije distribuira prema potrošačima. U slučaju nestanka struje postoji mogućnost napajanja urgentnih potrošača iz ovog sistema. Reč je o kvalitetnim komponentama solarnog sistema i litijumske baterije imaju preko 6000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što znači da je vek eksploatacije preko 20 godina. Sistemom se može upravljati i putem mobilne aplikacije, što je danas i demonstrirano“, rekao je Nikola Sakan predstavnik podizvođača radova.

 

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“