Zrenjanin- Pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope, a u sklopu projekta “Opera: Past, Present, Perfect!” održana je peta jubilarna “Letnja operska škola”. Od 12. do 22. jula, posetioci su imali priliku da uživaju u sedam besplatnih koncerata održanih u ambijentu dvorca Kaštel i katoličke crkve u Ečki, kao i u bašti Gradske kuće u Zrenjaninu. Kompanija Gomex se rado odazvala pozivu i pružila podršku pomenutom projektu.

Osnovni cilj Letnje operske škole bio je da se mladim pevačima pruži mogućnost da unaprede svoja znanja, nauče da umetničko pevanje zahteva intelektualno učešće, eksperimentisanje, traganje, širenje granica, vladanje sobom, konstantno usavršavanje… Takođe, ovaj događaj bio je savršena prilika za polaznike da stečena znanja prezentuju publici u adekvatnom, inspirativnom prostoru. Jedan od takvih je sigurno ambijent dvorca Kaštel u Ečki, koji je svečano otvoren 29. avgusta 1820. godine, kada je u njemu svirao devetogodišnji vunderkind, a kasnije čuveni pijanista, Franc List.

Letnja operska škola tradicionalno je završena dodelom diploma i svečanim koncertom na kom su prezentovane najuspešnje numere