U ozelenjavanje, uređenje i zaštitu zemljišta na obalama Begeja i delu Bulevara Veljka Vlahovića, kao i za pošumljavanje, Zrenjanin ulaže 20,5 miliona dinara.

Projekte je podržalo i Ministarstvo zaštite životne sredine, koje je na Konkursu za sufinansiranje projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa, Zrenjaninu odobrilo 13 miliona dinara, a preostali iznos grad izdvaja iz svog budžeta. Ministarstvo je odobrilo i 2,3 miliona za pošumljavanje. Grad će izdvojiti 1,8 miliona, pa će ukupan iznos dostići 4,1 miliona dinara. Ugovor o dodeli sredstava potpisali su danas, na svečanosti u Palati “Srbija” u Beogradu, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

 


– Zaštita životne sredine i investiranje u ozelenjavanje spadaju u glavne prioritete grada Zrenjanina. Ovih 16,4 miliona koje investiramo u ova dva projekta predstavljaju samo deo naših dugoročnih planova za pretvaranje Zrenjanina u zeleniji grad. U saradnji s Vladom Srbije i Pokrajinskom vladom, obezbedili smo značajna sredstva za unapređenje zaštite životne sredine i poboljšavanje uslova života građana Zrenjanina – rekao je gradonačelnik Simo Salapura, nakon potpisivanja ugovora u Beogradu.

Na obe obale Begeja, između magistralnog mosta kod Policijske uprave i mosta u Zmaj-Jovinoj ulici (“Žuti most”), kao i duž Bulevara Veljka Vlahovića – od kružnog toka do ulaza u tržni centar “BIG” – umesto starog drveća biće zasađeno 128 novih, zdravih stabala lišćara i 40 četinara. Biće posađeno 2.000 stabljika ukrasnog šiblja i žbunja, a na 2.000 kvadrata biće podignuti travnjaci. U sklopu investicije biće ugrađen automatski sistem za zalivanje.
– Novo drveće ima višestruki značaj. Osim što ćemo značajno uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, drastično ćemo smanjiti štetne uticaje vetra, koji u Banatu izaziva značajnu eroziju površinskih slojeva zemljišta. Takođe, zemljište je ugroženo u blizini frekventnih saobraćajnica, gde izduvni gasovi imaju veliki uticaj na njegove hemijske osobine što onemogućava rast zelenila. Da bismo unapredili ekološko okruženje grada nastavićemo s investicijama u unapređenje zelenila u gradu – kazao je Salapura.

 

Ministarka Irena Vujović potpisala je danas ugovore s predstavnicima 43 grada i opštine u Srbiji, čiji su projekti odabrani na ovom konkursu između 76 prispelih. Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je ukupno 333 miliona dinara po osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2021. godini. Grad Zrenjanin i ovoga puta našao se među lokalnim samoupravama kojima je opredeljeno najviše sredstava, jer je samo za 15 njih pojedinačno izdvojeno deset i više miliona dinara. To govori o kvalitetu prijave i dobrom projektu, ali i opredeljenju i rešenosti Grada Zrenjanina da nastavi sa značajnim ulaganjima u oblasti zaštite životne sredine, ozelenjavanje i uređenje javnih površina i pošumljavanje.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“