Savremena galerija Zrenjanin organizuje 42. susret AKVARELISTA od 21. do 23. avgusta u Umetničkoj koloniji Ečka. Ove godine će u Ečki biti okupljeni sledeći umetnici: Marija Avramović i Sam Twidale, Danica Bićanić, Branko Đukić, Aleksandar Rakezić i Marija Šević. Specifičnost ovog saziva, slikanje akvarela, vremenom je izmenjena, umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva i na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva.

Selektori 42. susreta akvarelista su Sava Stepanov i Slavica Popov.

 

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak 1. novembra 2021. godine  u Savremenoj galeriji Zrenjanin u 19 h.

 

Realizaciju kolonije omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja  i Grad Zrenjanin

 

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva – saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“.

Početkom 21. veka došlo je do promene u konceptu tradicionalnih okuplјanja u Umetničkoj koloniji Ečka kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti u Ečki omogućeno da umetnici svoje ideje realizuju u različitim medijima i formama savremenog umetničkog izražavanja stim da je bazična specifičnost oba saziva sačuvana.

 

BIOGRAFIJE UMETNIKA

 

Marija Avramović (Beograd, 1989) Završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2013), kao i na École Nationale Supérieure des Beaux Arts u Parizu (2017).

Osnova njenog rada je crtež, a njena umetnička praksa povezuje različite medijume i pristupe. Na njenim slikama i akvarelima upliću se utopije, distopije, hiper-objekti, naučna fantastika i pop-kultura. Tematski, njeni radovi su okrenuti fikciji, nekada ka postojećim narativima iz literature ili filmova. Od 2017. godine počinje saradnju sa umetnikom i programerom Samom Tvajdejlom i njihove animacije u realnom vremenu žive u simbiozi sa radovima na papiru. Koristeći se estetikom video igrica i veštačkom inteligencijom, zajedno prave svetove koji se samostalno i bez prestanka obnavlјaju ispred posmatrača. Kroz zajednički rad, optimizam nalaze u kolektivnim praksama, transformaciji, simbiozi, tehno-animizmu, objektno orijentisanoj ontologiji i kršenju narativa o lјudskoj izuzetnosti.

Uporedni rad na akvarelima i 3D modelovanju\animaciji, čini da se estetike fizičkih i digitalnih svetova međusobno kontaminiraju, zaboravlјajući na razlike između ‘stvarnog’, ‘veštačkog’, ‘pravog’, ‘fiktivnog’, ‘fantastičnog’. Poslednje serije akvarela daju prioritet izmišlјenom pejzažu. Priroda na njima je gotovo poznata i skoro Zemalјska.

 

Danica Bićanić (Novi Sad, 1985), master studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je 2010. godine u klasi prof. Gordane Kalјalović. Trenutno je apsolventkinja doktorskih studija likovnih umetnosti na istoj Akademiji. Aktivno nastupa od 2006. godine. Imala je četrnaest samostalnih i više grupnih izložbi i drugih nastupa kod nas i inostranstvu (Rumunija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, SAD, Bugarska, Rusija, Grčka, Austrija, Nemačka, Hrvatska, Slovenija). Dobitnica je nekoliko nagrada. Članica je Predsedništva SULUV. Živi i radi u Novom Sadu, u statusu samostalne umetnice.

 

Branko Đukić (Zrenjanin, 1966) Završio Akademiju Umetnosti u Novom Sadu 1995, a  magistrirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 2004. godine. Član je ULUS-a od 1997, a ULUPUDUS-a od 2005. godine. Dobitnik je prve nagrade za crtež na bijenalu jugoslovenskog studentskog crteža 1995. godine. Samostalno je izlagao preko 20 puta u zemlјi i inostranstvu. U svom stvaralaštvu oprobao se pored tradicionalne slike i crteža u mnogim drugim medijima poput video instalacija kao i u ilustraciji i stripu. Od 2008. godine uređuje i vodi festival „STRIPOLIS“ kao i istoimeni časois koji je posvećen internacionalnom autorskom stripu.

 

Aleksandar Rakezić (Kralјevo, 1995) Masterirao je 2020. godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milete Prodanovića. Trenutno je prva godina doktorskih umetničkih studija, smer slikarstvo, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Stipendista je francuske Vlade, te je zimski semestar 2019/2020. godine proveo na Visokoj školi za lepe umetnosti u Parizu. Aleksandar se široj javnosti predstavio prvom velikom samostalnom izložbom « JA ZNAM ZA JEDNU TUGU SA MIRISOM ANANASA » u umetničkom prostoru U10, februar – mart 2020. Među brojnim grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu se ističu: „VOYAGE,VOYAGE“ u Galeriji Šira u Zagrebu, Hrvatska (maj 2021.), „Privatna vrednost 2“ u rezidenciji ambasadora Švajcarske (jun 2019.) i dve izložbe na Visokoj školi lepih umetnosti Parizu (januar 2020.) Aleksandar je autor projekta saradnje sa Vojnom akademijom „Bam!Bam!Vrlo dobro! – umetnost u Vojsci“, predstavlјenog u galeriji Reflektor, Užice (maj 2021.). Pored spomenutog projekta, Aleksandar je inicijator i autor multimedijalne izložbe „ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ“ u Centru za grafiku i za vizuelna istraživanja, Beograd (februar 2021.), zatim „5 iz 6“, prve studentske izložbe u Galeriji FLU (januar 2019.), i kustoskog projekta „KO IMA KLjUČ? / QUI A LA CLÉ?“, na Visokoj školi lepih umetnosti u Parizu (januar 2020.). Aleksandrov rad je pohvalјen od strane Fondacije Veličković (2019.) i NIŠ Art fondacije (2018.). Nјegova dela se nalaze u privatnim umetničkim kolekcijama u Nemačkoj, Švedskoj i Francuskoj.  Živi i studira u Beogradu.

 

Marija Šević (Aranđelovac, 1987) Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Usavršavala se na Akademiji lepih umetnosti u Monpelјeu, i kao stipendista francuske vlade boravila je na Akademiji lepih umetnosti u Parizu u klasi profesora Kloda Kloskija i Džejmsa Rajlija. Suosnivač je Umetničkog prostora i kolektiva U10 gde od 2012. godine radi na uređivanju programa.  Učestvovala je na samostalnim i grupnim izložbama kao što su: IN THE NIGHT, WILL YOU FOLLOW ME?, SAAS London, (London, 2019); Balkan Party, galerija MAC (Rim, 2017); HETEROTOPIA, Srpski pavilјon (London, 2017); Unsafe Colors, Studio 106 L.A. (Los Anđeles, 2016); (PARA)MATTERS OF PERCEPTION, Project Space Festival, Uqbar (Berlin, 2016); Parallel Vienna (Beč, 2015); LISTE – Art Fair Basel (Bazel, 2015); Synthèse, Francuski kulturni centar (Beograd, 2015); Giorni Felici, Casa Testori (Milano, 2014); It’s hard to be..in time, 47. BITEF, Geozavod (Beograd, 2013); Na Cidade Deserta, Alliance Française (Brazilija, 2013). Živi i radi u Beogradu.