Zrenjanin- Svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, litijom oko hrama i rezanjem slavskog kolača obeležena je slava grada Zrenjanina i slava njegovog najstarijeg pravoslavnog hrama, podignutog 1746. godine u Svetosavskoj ulici.

Zbog loših vremenskih uslova izostala je ovoga puta tradicionalna litija kroz centar grada, ali je slava grada obeležena u hramu, uz prisustvo gradskih čelnika i poruke koje je Zrenjanincima preneo Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor.

Obeležavanju slave prisustvovao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je nosio ikonu Uspenja Presvete Borodice u litiji oko hrama. Ikona, koja svakog 28. avgusta izlazi na zrenjaninske ulice, poklon je gradu upravo od strane Episkopa banatskog Nikanora, i od 13. januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac preuzeo je kumstvo slave hrama Uspenja Presvete Bogorodice za narednu godinu. Istakao je da mu to čini veliku čast, nakon što je ove godine bio i kum slave u novom hramu u zrenjaninskom naselju “Bagljaš”.

– Brojni naši sugrađani obeležili su slavu ovde u Uspenskom hramu, zajedno sa nama, što pokazuje da sve ono što radimo nailazi na razumevanje, što ljudi prepoznaju i poštuju. Nismo, nažalost, ove godine prošli litijom gradskim ulicama, ali to nimalo ne umanjuje značaj obeležavanja praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Verujem da ćemo se već naredne godine vratiti i tom lepom običaju i da će učešće u litiji, kao i do sada, uzeti velik broj naših sugrađana. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam preuzeo kumstvo za sledeću godinu i pokušaću, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima, da doprinesem i razvoju same crkve i ispunjavanju potreba kojih imaju, kao i razvoju grada – rekao je Santovac.

 

Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina, koji je u obliku ovalnog ili kružnog štita sa srebrnim rubom, s obe strane okruženim zlatnom niti, čiji završetak je u gornjem delu. Iz njega na sve strane zrači nebeska svetlost. Blažena Devica Marija u uspravnom položaju, licem napred okrenuta, okružena je letećim anđeoskim glavama, u oblacima raspoređenim u polukrugu koji odvajaju štit. Glava joj je okružena sjajnim nimbom, otpuštena kosa pada niz levo rame, ruke stavljene za molitvu na grudima, obučena u belo odelo, svetlo plavi ogrtač iznutra presvučen skerletom.

Bogorodica je viševekovna zaštitnica grada, ali i dva njegova najstarija hrama. Hram Uspenja Presvete Bogorodice posvećen je uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo “i predala svoj duh u ruke Spasitelja”, a slavi je i hram Vavedenja Presvete Bogorodice, podignut 1777. godine u Ulici Cara Dušana, u zrenjaninskom naselju Gradnulica.

 

Izvor:zrenjanin.rs