Zrenjanin- U Baroknoj sali Gradske kuće danas je upriličeno potpisivanje ugovora o donaciji drona i realizaciji stručne obuke, između Rotari kluba Zrenjanin i predstavnika 28 osnovnih škola sa teritorije grada.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura upriličio je prijem u svom kabinetu za čelnike Rotari distrikta Srbije i Crne Gore i Rotari kluba Zrenjanin.

Gradonačelnik se zahvalio na donaciji i istakao dobru saradnju lokalne samouprave sa Rotari klubom Zrenjanin na realizaciji različitih projekata od značaja za lokalnu zajednicu.

„Cenimo njihovu brigu o našem društvu u celini, a naročito prema našim najmlađim sugrađanima. Saradnja je ovoga puta u oblasti obrazovanja, i u eri digitalizacije i informatičke pismenosti mislim da je ovo korak koji će omogućiti dodatnu vrednost, kada je u pitanju nastava u našim osnovnim školama. Važno je da se digitalna pismenost razvija, pre svega kod najmlađih, ali je još važnije da se deca što ranije zainteresuju za programiranje. U tome je i značaj ovog projekta, posebno ako uzmemo u obzir da on uključuje edukaciju i stručno osposobljavanje nastavnika i profesora, ali i podizanje digitalnih kompetencija nastavnika koji već imaju znanje, da bi ga što adekvatnije preneli na učenike“, rekao  je Salapura.

 

Nakon potpisivanja ugovora uručene su bespilotne letelice – dronovi predstavnicima svih  28 osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina.

Nastavljajući saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a na osnovu potpisanog Memoranduma „Za lepšu školu“, Rotari klubovi u Srbiji pokrenuli su akciju za nabavku bespilotnih letelica – dronova za osnovne škole, radi učenja programskih jezika skreč i pajton koji su predviđeni nastavnim planom i programom informatike za učenike 5. i 6. razreda.

Sakupljeno je 117.200 $ i nabavljeno 670 dronova za osnovne škole u Srbiji u velikom broju gradova. Do sada je organozovano 8 besplatnih seminara koje je pohađalo preko 400 nastavnika informatike i osnova tehnike.

 

Projekat se realizuje na osnovu Memoranduma “Za lepšu školu”, koji su inicirali Rotari klubovi u Srbiji i potpisali ga sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“