Zrenjanin- Sve ljubitelje devete umetnosti i poštovaoce stripa u Kulturnom centru Zrenjanina od petka, 17. do nedelje, 19. septembra očekuju programi posvećeni stipu.

Publika će moći da prati otvaranje i pogleda strip izložbu “Svet u oblacima – Francuska-Srbija: Zajednička istorija kroz strip” koja je urađena u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.

Publika može da  učestvuje u razgovorima sa gostima festivala,  na strip radionica ma, a na dan otvaranja uz bogat prateći sadržaj da sazna šta je novo u izdavačkoj produkciji koja pokriva oblast stripa i upozna ljude koji inspirasani stripom nastavljaju kroz svoj rad da ga popularizuju i to od pravljenja figurica strip junaka do štampanja printova i sl.

Gosti festivala će crtati za publiku, a kao i uvek u Kulturnom centru očekuje vas niz zanimljivosti koje se tiču ne samo zabave već i edukacije iz oblasti umetnosti i popularne kulture.

XII  Festival stripa “Stripolis” biće održan od 17. do 19. septembra 2021. godine u Zrenjaninu.

Svečano otvaranje festivala zakazano je u petak, 17. septembra u 19 časova.

Jedinstveni programi se ove godine održavaju  u  prostoru Kulturnog centara Zrenjanina.

Organizator festivala i izdavač časopisa “Stripolis” je Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Brankom Đukićem, pokrovitelj festivala je Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

 

Gosti festivala:

Boris Stanić –  strip crtač  – Pančevo

Danilo Milošev-Wostok – strip crtač – Vršac

Miloš Tomić –  filmski i video umetnik – Beograd

 

POGLEDAJTE KOMPLETAN PROGRAM FESTIVALA

Petak, 17. 9. 2021.

10:00h Otvorena radionica koju će vodi gost – Miloš Tomić

Mala sala Kulturnog centrа Zrenjanina

 

19:00h Svečano otvaranje 

Otvаrаnje izložbe  “Svet u oblačićma”. Izložbu će otvoriti gospodin Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta. Na otvranju će biti prisutna i gospođa Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta. Ovaj strip projekat realizovan je u saradnji sa :

Ambassade de France en Serbie /Ambasada Francuske u Srbiji la Cité internationale de la bande dessinée et de l’image, Narodne Biblioteke Srbije i KomunikArt-a.

(Strip izložba “Svet u oblacima – FrancuskaSrbijaZajednička istorija kroz strip”(glavni urednik izložbe je Pavle Zelić. Urednici izložbe su Saša Rakezić i Jana Adamov…). Izložba se otvara u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.)

 

Crtаči crtаju pred publikom i zа publiku (svaki posetilac festivala dobiće na poklon željeni crtež omiljenog strip junaka)

Štamparija „Diginet“ će raditi sito-štampu na tkaninama kao što su majice, platnene torbe i ostalo, tako da posetioci koji su zainteresovani mogu sa sobom poneti iste i na licu mesta odštampati logo znak „Stripolisa“.

 

19.30h Cosplay festivala

 

20:00h Promocijа izdаvаčkih kućа:

Forma “B” – https://www.facebook.com/pg/Brendon-Darkness-serbia-396321257228058/about/?ref=page_internal

System comics – http://www.systemcomics.com/

Besnа Kobilа –    http://besnakobila.co.rs/

Komiko – http://www.komiko.rs/

Najkula – Najslovna – Najkula

Prodaja polovnih strip izdanja

 

Peđa Figure –  umetničko zanatska radionica Predrag i Nenad, ručna izrada kolekcionarskih istorijskih figura, i prodaja novih i polovnih filmskih i stripskih igračaka, akcionih i kolkekcionarskih figura

 

Hol Kulturnog centrа Zrenjanina

 

20.30 h Razgovor sa gostom Milošem Tomićem i projekcija njegovih filmova

Velika sala Kulturnog Centra

 

Subotа, 18. 9. 2021.

 

20.00 h Rаzgovor sа gostima festivala Borisom Stanićem i Danilom Miloševim – Wostokom

Posle razgovora gosti će crtati za publiku.

 

Hol Kulturnog centra Zrenjanina

 

Nedelja, 19. 9. 2021.

10.00 h Projekcije animiranih i igranih filmova koji su rađeni po poznatim strip serijalima

 

 

Biografije gostiju:

Boris Stanić – Rođen u Pančevu 25. aprila 1984. godina, gde i danas živim i crtam stripove. Završio je slikartsvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Objavio je 5 knjiga stripova, a šesta – Anahoreta, prema pripovetkama Milete Jakšića je u pripremi. 2020. grafička novela Đogul tiranin, samostalno izdanje 2015. Grafička novela Atentat – s one strane patnje, Besna kobila, Beograd 2015. Grafička novela Radosav 2 – hrastovo lišće, Komiko Novi Sad 2012. Zbirka kratkih stripova Blatište, Elektrika Pančevo 2012. Grafička novela Radoslav – poranna mgla, Centrala Poznanj Poljska 2011. Grafička novela Radosav – jutarnja magla, Komiko Novi Sad Nagrade i priznanja: Nagrada ULUPUDS–a za najbolju grafičku novelu na Sajmu knjiga u Beogradu 2015. Pol Gravet, uvaženi britanski kurator i teoretičar stripa, uvrstio je Atentat na listu najboljih 50 naslova iz celog sveta 2015. Nagrada na festivalu Ligatura u Poznanju u Poljskoj 2012. za grafičku novelu Radosav – jutarnja magla

Danilo Milošev-Wostok – je rođen 12. septembra 1963. u Vršcu. Već više od tri decenije bavi se pisanjem i crtanjem stripova koji su mu objavljivani u mnogobrojnim publikacijama u zemlji i inostranstvu (Strip serijal “Robusto!!!” je objavljen u Americi, strip knjiga “Daddy where are you?” u Engleskoj, objavio je više od 400 tabli svojih stripova u hrvatsko časopisu “Komikaze”, itd). Osim stripa bavi se i muzikom u okviru porodičnog parodijskog projekta “Tehno Muda”, slikarstvom (do sada je imao 3 samostalne izložbe), film[1]om (od 1997. do danas snimio je preko 50 low-fi filmova i spotova) bavi se i pisanjem tekstova za sopstveni blog, kao i izdavanjem sopstvenog fanzina “Krpelj”. U proleće 2015. je u saradnji sa Zlatom Vojnić Kortmiš pokrenuo  nezavisnu video produkciju “TV Krpelj” koja se bavi temama sa naše i inostrane altenativne kulturne scene.

Miloš Tomić – (1976, Beograd, Srbija) diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2001. u klasi profesora Miše Radivojevića. Magistrirao je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu 2006, na Odseku multimedijalne animacije u klasi profesora Petra Skale, a 2013. i doktorirao na FAMU s tezom „Dragocenost odbačenih predmeta – đubreta, kao materijala za film, animaciju, fotografiju…”. Jedan je od osnivača legendarne grupe „Klipani u pudingu”, strastveni je kolekcionar i strpljivi kolažista, aktivan učesnik i propagator ‟LO-Fi” festivala koji se tokom devedesetih godina borio za slobodan, jeftin i nezavisan film, a već je nekoliko godina i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Odseku za digitalnu umetnost i nove medije. Kao autor izlagao je na brojnim izložbama širom regiona i Evrope. Njegova umetnička karijera dobija nov zamah 2013. godine kada je, zajedno s Vladimirom Perićem, predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu. Živi i radi u Beogradu.

 

 

 

PRIJAVA ZA RADIONICU STIPOLISA

 

U okviru  festivala  „STRIPOLIS“  održaće se radionica  Stop-Motion Animacije koju će voditi poznati video i filmski umetnik  Miloš Tomić .

Radionica je zakazana za petak, 17. septembar sa početkom u 10 časova u prostoru Kulturnog centra Zrenjanina.

Pozivaju se svi zainteresovani sugrađani i sugrađanke, svih generacija, da se prijave za učešće do 17. septembra na  e-mail Kulturnog centra Zrenjanina: kczr@kczr. org

Broj polaznika je ograničen.

 

Miloš Tomić je poznat je po svojim eksperimentalnim filmovima i video radovima, muzičkim spotovima pa će se u Velikoj sali Kulturnog centra prikazati njegovi najznačajniji radovi, a posle projekcije biće upriličen i razgovor sa autorom.

 

 

Novi broj, trinaesti po redu, časopisa“STRIPOLIS” na preko 160 stranica predstaviće alternativni i andergraund strip iz Srbije i regiona.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“