Zrenjanin je danas domaćin nacionalnoj manifestaciji “Izađi mi na teglu”, a 15 ekipa ima priliku da pokaže svoje umeće u spremanju ajvara, tradicionalnog banatskog specijaliteta. Manifestacija spaja tradicionalno i moderno, selo i grad, prošlost i sadašnjost ali i dobar recept sa istančanim ukusom.

 

Gastronomsku manifestaciju „Izađi mi na teglu“ svečano je otvorio direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

„Nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ i ove godine se održava u Zrenjaninu. Organizatori manifestacije realizovali su današnje takmičenje u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zrenjanina. I ove godine imamo maksimalan broj takmičarskih ekipa, a pobednik dobija šporet Smederevac, a novina je ta da se prve dve ekipe  direktno plasiraju u finale koje će biti održano u Beogradu“ rekao je Zoran Ljubotina.

U svakom od gradova, u proseku se napravi oko 400 tegli ajvara. Dakle, nakon 30 dana, koliko traje manifestacija, biće pripremljeno oko 10.000 tegli, a celokupna proizvedena količina namenjena onima kojima je najpotrebnije sa teritorije opština u kojima se manifestacija održava.

Posetioci  danas  pored takmičarskog dela mogu da uživati u bogatom kulturno-umetničkom  i dečjem programu.

 

 

 SAJAM MEDA U ZRENJANINU

Na Trgu slobode danas je otvoren i dvodnevni Sajam meda na kojem će posetioci  imati priliku da  direktno od proizvođača dobiju informacije vezane za ovu dragocenu namirnicu, kao i da degustiraju i po povoljnim cenama kupi med i druge pčelinje proizvode.

 

 

Na samom otvaranju sajma, štandove je obišao zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je izrazio zadovoljstvo što se sajam održava posle dužeg vremenskog perioda u kome nije bilo ovakvih događaja, zbog epidemiološke situacije.
– Opredelili smo se da organizujemo sajam i želim da se zahvalim svima koji su uzeli učešće, posebno onima koji su ovde po prvi put, a videli smo da su ovde tri izlagača koji su sa teritorije našeg grada i koji prvi put izlažu. To je dokaz da su sve one aktivnosti koje smo imali u ranijem vremenskom periodu vredele, kada smo izdvajali sredstva za pomoć pčelarima za kupovinu novih košnica, s ciljem razvoja i ovo je rezultat toga – rekao je Santovac.

Veoma je značajno, naveo je on, to što pčelari ističu da žele i dalje da razvijaju pčelarstvo i da se pojavljuju na sajmovima.
– To je jasan pokazatelj da smo pravilno postupili ranijih godina kada smo se opredelili da sredstva iz agrarnog budžeta izdvajamo, između ostalog, i za razvoj pčelarstva – ukazao je Santovac.

Manifestaciju „Sajam meda“  po prvi put organizuje Turistička organizacija Zrenjanin.