Odloženo treće izdanje Lazarus Festa napokon je zakazano za 23. oktobar. Posle mnogobrojnih svima poznatih otežavajućih okolnosti došlo je vreme da ponovo zajedno oživimo Lazara, uz pridržavanje svih epidemioloških mera.

Ono što Lazarus izdvaja od ostalih festivala jeste stavljanje akcenta na “banatski hardkor” kao jedan idiom koji je relevantan i čiju estetiku, etos i poetiku bi trebalo braniti, unapređivati i očuvati po svaku cenu. Lazarus Fest pretenduje da bude upravo njegov bastion i svetionik. S tim u vezi, na trećem izdanju festivala nastupiće dva benda koja još uvek nose taj plamen, donoseći pritom svežinu i modernost, dva sastava koja su od samog starta shvatila značaj jednog ovakvog događaja, te postala prijatelji festivala, nesebično ga podržavajući – FORGOTTEN SCREAM i DESOLATION. Sastav Forgotten Scream će promovisati svoj drugi album “Hourglass”, izašao početkom godine, dok će Desolation takođe predstaviti nove pesme, ali i novo pojačanje – legendarnog Čvareta (Overdrive) na vokalu.

Međutim, priča o banatskom hardkoru bila bi nepotpuna i bespredmentna bez njegovog kikindskog ogranka, pa će u Lazarevu po prvi put nastupiti i DOWNSTROY, sastav sa sedamnaestogodišnjim stažom na sceni i od nespornog značaja za istu.

Projekat Lazarus nastoji da uključi u sebe i sve nove pojave na zrenjaninskoj sceni u širem smislu, pa će tako ove godine u Lazarevu ugostiti i novi grunge sastav sastavljen od iskusnih muzičara – DIRECT DRIVE, čiji debitanski album bi trebalo uskoro da izađe.

Osim toga, ko god da je poslednjih nekoliko godina posećivao zrenjaninske svirke, verovatno poznaje malu Andreu Radojčić, naše najbolje dete i, verujemo svi, naš budući ponos. To dete je poraslo i napravilo bend AFFLICTION i to sa mladom bubnjarkom Viktorijom Milošević iz Smedereva, javnosti poznatoj po kratkom dokumentarnom filmu u režiji Mine Petrović pod nazivom “Viktorija, 15”, toplo dočekanom od strane filmske kritike, a koja odnedavno svira i u sastavu Replicunts.

Napokon, ekipa Lazarusa postarala se da podari ovogodišnjem izdanju i jednu bitnu generacijsku vertikalu i volumen koji će učiniti festival vidljivim na čitavoj regionalnoj underground karti. Legendarni, nekada sarajevski a sad beogradski sastav neupitnog kultnog statusa, pioniri i inovatori, utemeljivači speed thrash metal zvučne estetike na ex-YU prostoru u drugoj polovini osamdesetih, a čiji nesagledivi značaj korespondira i u svetskim underground okvirima – ma dovoljno je reći: BOMBARDER dolazi na Lazarus!

Među prijavljenim štandovima se za sada nalaze Grom Records, koji ove godine obeležava 20 godina izdavačkog rada, Serbian Hellbangers, kao i subotički nezavisni izdavač Librarion koji će i ove godine biti sa nama; pa će posetioci festivala imate priliku da svoje kolekcije obogate novim pločama, diskovima, fanzinima i ostalim. Osim toga, Lazarus Fest će imati svoj štand sa zvaničnim majicama festivala i možda još po nečim. Zainteresovani mogu prijaviti svoje štandove na: rnrzonalazarevo@gmail.com

ULAZ JE BESPLATAN!