Zrenjanin- Koncert palestinskog ansambla  Fununijat (Funonyat) biće održan u četvrtak, 3. avgusta, na Trgu slobode sa početkom u 20 časova.

Funonyat trupa osnovana je 2002. godine u gradu Ramalah, trudom grupe entuzijasta i obećavajućih mladića i devojaka, a 2009. postala je zvanična i poznata kao Funonyat folklorno društvo. Od svog rođenja Funonyat pokušava da spoji tradiciju i moderno, kroz kombinovanje pevanja, igranja i Dapkeh (vrsta plesa).

Inspirisana palestinskim folklorom, i dodavanjem modernog, trupa uspeva da izrazi duh folklora i savremenu kulturu. Nastupi se sastoje od igara iz baštine sa dodatkom različitih formi.

Funonyat igra najistaknutiju ulogu među kulturnim institucijama u oživljavanju baštine palestinskog naroda, i ovo dostignuće je izvor ponosa ansambla koji kroz ovu ulogu učestvuje u suprotstavljanju politici vlasti izraelskog zanimanja da izbriše ličnost palestinske kulture i simbole palestinskog identiteta.

Funonyat je kulminirao kao pionir narodnih igara i palestinskog Dabkeha. Postigli su nemerljivu popularnost, i njegove pesme su postale muzika koju Palestinci pevaju i igraju u raznim prilikama.

Funoniyat je učestvovao na mnogim palestinskim lokalnim događajima i na mnogo arapskih i internacionalnih festivala u Jordanu, Jemenu, Maroku, Italiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Rusiji i Kanadi.

Organizatori koncerta su: Ambasada države Palestine, Grad Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina.