U Domu zdravlja “ Dr Boško Vrebalov” danas 15.10.2021. godine počinje vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa. Vakcinaciju, kao i predhodnih godina, sprovodi izabrani lekar u reonskoj ambulanti ali postoji i mogućnost primanja vakcine na punktu za masovnu vakcinaciju.

Dom zdravlja trenutno raspolaže sa trovalentnom vakcinom protiv gripa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” koja pored tipa AH1N1 (A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-like virus), sadrži tip AH3N2 (A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)-like virus) i jedan tip B (B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-like virus) u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu za sezonu 2021/2022.

Trovalentna vakcina može se primeniti i za preporučenu imunizaciju osoba uzrasta 18 do 65 godina, za koje nije predviđena obavezna imunizacija, uz prethodno potpisivanje obrasca saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije.

Vakcina protiv gripa može se dati istovremeno sa vakcinom protiv COVID-19, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Vakcina protiv gripa je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa.

 

Grip je veliki javnozdravstveni i socio-ekonomski izazov, imajući u vidu epidemijški potencijal bolesti i komplikacije u grupama u riziku, koji dovodi do smanjenja radne sposobnosti i opterećenosti zdravstvenog sistema.

U skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, sprovodi se obavezna imunizacija lica u posebnom riziku, trudnica i svih lica starijih od šest meseci života sa: hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), lica starijih od 65 godina, kod primalaca transplantata, kao i kod lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Prema epidemiološkim indikacijama vakcinacija se sprovodi: kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima; kod dece, omladine i starih lica smeštenih u socijalno-zdravstvenim ustanovama i kod lica zaposlenih u tim ustanovama.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do12 meseci. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“