Vesti-  Peticiju “Voda je TVOJE PRAVO a ne luksuz!” u kojoj tražimo da voda ponovo bude vlasništvo građana samo danas je potpisalo više od 900 naših sugrađana i sugrađanki- istakli su iz ZRAK-a.

„To nam je jasan pokazatelj da imamo podršku za dalje aktivnosti u
okviru inicijative #zrenjaninjezedan.
Ukidanjem sramne izmene Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine voda će biti dostupna svima, posebno ovde mislimo na ranjive i marginalne grupe koji nisu u mogućnosti da kupe zdravu vodu.

Jedan od naših zahteva je i čista voda u česmama, a ne na izvorištu. Premijerka je u strahu od nezadovoljstva ponovila jedan od naših važnih zahteva o promeni cevovoda. Mi shvatamo kao veliki korak napred u našoj borbi za budućnost novih generacija u Zrenjaninu i njegovim selima.
Zrenjanin je primer kako javno-privatno partnerstvo u oblasti komunalnih delatnosti ne može da bude primenjeno u praksi. Ovo partnerstvo funkcioniše samo u interesu investitora, nikako u interesu građana što mi na svojoj koži
osećamo skoro dve decenije! Ova situacija se vrlo lako i vrlo brzo može ponoviti u nekom drugom gradu u Srbiji. Zato pozivamo sve da se pokrenu i pokažu koliko je važan glas pojedinaca.
Međunarodnim dokumentima koje je ratifikovala naša zemlja i načinom na koji se razvija situacija u svetu potvrđuje
se zabrana tržišnog pristupa vodi za piće, čak i u zemljama u kojima su načela tržišta neprikosnovena.
Naše aktivnosti podržali su ljudi u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Subotici i Beogradu, pa će biti moguće peticiju
potpisati i u tim gradovima.
Ko u Zrenjaninu nije bio u prilici danas da dođe, Peticiju može potpisati online. Za nedelju dana smo sakupili više od
2000 potpisa.
ZRAK će i sledeće subote organizovati potpisivanje na gradskim pijacama.
POTPIŠI! DA SRBIJA NE BUDE ŽEDNA! VODA JE NAŠE PRAVO, A NE PRIVATNO VLASNIŠTVO SUMNJIVOG KAPITALA“ naveli su iz udruženja ZRAK.

 

 

Zrenjaninska akcija pokrenula peticiju “Voda je tvoje pravo, a ne luksuz!”