Gradu Zrenjaninu poverena je organizacija 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine SOŠOV, čije je održavanje planirano za maj ove godine – potvrđeno je u dopisu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Nakon prošlonedeljne posete predstavnika tehničke komisije, utvrđeno je da Zrenjanin ispunjava uslove za organizaciju i realizaciju tog takmičenja, u pogledu sportskih objekata, smeštajnih kapaciteta, ishrane, zdravstvene zaštite, prevoza i drugih parametara.

Zrenjanin će tako, po treći put, ugostiti sportsku mladost Vojvodine, najuspešnije osnovce i srednjoškolce sportiste, koji će se takmičiti u 14 sportskih disciplina i mini olimpijskim igrama (za učenike od prvog do trećeg razreda osnovne škole). Takmičenja se održavaju u atletici, plivanju, gimnastici, odbojci, košarci, fudbalu, rukometu, stonom tenisu, streljaštvu, džudou, karateu, ritmičkoj gimnastici, basketu 3h3 i šahu.

Nakon školskih i okružnih takmičenja, svaki od sedam vojvođanskih okruga imaće na SOŠOV po jednog predstavnika u svim disciplinama, u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok je okrugu domaćina, dakle Srednjobanatskom, omogućeno da ima po dva predstavnika. Očekuje se da, tokom četiri dana trajanja SOŠOV, u gradu boravi više od 2.000 učesnika, službenih lica i gostiju.

 

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine pokrenuta je 1969. godine i prva sportska manifestacija te vrste održana je 1970. godine u Novom Sadu. Nakon toga održane su olimpijade u Zrenjaninu (dva puta – 1974. i 1986.), Subotici (1978.), još jednom u Novom Sadu (1982.) i Somboru (1989. godine), da bi potom usledio duži prekid, a tradicija je obnovljena 2014. godine, kada je domaćin 7. SOŠOV bio ponovo Sombor. Prethodna olimpijada održana je 2018. godine, a po treći put domaćin je bio Novi Sad.

Sportska olimpijada školske omladine je najveća sportska manifestacija učenika u Vojvodini, a organizuju je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Savez za školski sport Vojvodine.

Izvor:zrenjanin.rs