Sečanj- U prostorijama lokalne samouprave opštine Sečanj danas je održan sastanak na kojem su prisustvovali predsednik opštine Predrag Rađenović i državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić. Tema sastanka bila je primena mera pronatalne politike u Srbiji i očuvanje porodice.

Predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović upoznao je sekretarku Milku Milovanović  Minić sa trenutnom situacijom u opštini, kao i svim merama koje lokalna samourava preduzima kako bi na pozitivan način uticala na populacionu politiku.

„Na današnjem sastanku imali smo konstruktivan razgovor, dotakli se bitnih tema za  našu opštinu Sečanj “ rekao je Predrag Rađenović i dodao da  lokalna samouprava ima niz mera populacione politike koje daju rezultete, a sve u cilju većeg broja dece i mladih na teritoriji ove opštine.

 

„U proteklom periodu otvorena su dva jaslena odeljenja u naseljenjom mestu Srčanj i Krajišnik, što je neštošto nikada nije bilo u ovoj opštini. Lokalna samouprava za prvoorođeno dete izdvaja 30.000 dinara za prvoorođeno dete, 40.000 za drugorođeno i 50.000 za trećerođeno i 60.000 dinara za četvrto dete. Đacima putnicima refundiramoo autobuski prevoz….Ono na šta smo veoma ponosni je to da smo u poslenjih par godina pomogli značajno velikom broju parova  u plaćanju troškova za vantelesnu oplodnju i tako smo dobili još 20 mališana u našoj opštini „, istakao je predsednik i napomenuo da će 28 mladih bračnih parova dobiti svoj dom u opštini Sečanj kroz Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije.

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić obilazi manje lokalne sredine  sa ciljem rešenja demografskih problema. Nakon razgovora sa predsednikom opštine Sečanj istakla je veliko zadovoljstvom paketom mera populacione politike koju vodi ova lokalna samourava.

 

„Predsednik opštine je sa svojim timom danas  izneo nekoliko predloga o kojima ćemo intezivno razmišljati da se podrže, obezbedi  kontinuitet onog što oni već realizuju. Posebno ću se osvrnuti na pet mera populacione politike koje se tiču ublažavanja ekonomske cene roditeljstva, put ka  zdravom materinstvu, populaciona edukacija, osnaživanje lokalne samouprave da prepozna kapacitete lokalnih organizacija, kao i  savetovalište za brak i porodične odnose koje je dragoceno“, rekla je državna sekretarka Milka Milovanović Minić.

„Posebno bih istakla osnivanje kancelarije za suzbijanje siromaštva to je nešto što je karakteristično za opštinu Sečanj, a nije slučaj u drugim lokalnim samourava, a ovo nam je 103 poseta lokalnim samouravama. Ova kancelarija će nam biti primer dobre prakse koji ćemo dodatno da afirmišemo, jer je to dobar način da našim sugrađanima koji nisu u evidinciji Centra  za socijalni rad, ali se nalaze u stanju  socijalne potrebe,  izađemo u susret da kroz podršku lokalne samouprave dobiju materijalnu pomoć da prevaziđu određeni momenat kada se nađu u takvoj situaciji“, istakla je  državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić

„Naše ministarstvo je strateški orijentisano ministarstvo sa mandatom da obiđe sve lokalne samouprave, da sagledamo demografsku situaciju i prilike u tim sredinama. Da se kreiraju specifične ciljane mere uz podršku vlade Republike Srbije  kako bi se zaustavio jedan izuzetno negativan demografski trend. Moramo učiniti svi zajedno da popravimo taj trend. Nove mere koje će biti na snazi od 1. januara 2022. godine su najava jednog značajnijeg, sadržajnijeg plana koji može da da rezultat. Nove mere se odnose na povećanje iznosa koji roditelji dobijaju za prvorođeno dete, umesto 100.000 dinara dobijaće 300.000. Takođe, kako bi motivisali mlade parove za stvaranje porodice država će im pokloniti 20.000 evra za rešenje stambenog pitanja. I treća mera je za devojke koje tokom studiranja  ostanu trudne, da ne prekidaju trudnoću, već da im mi pomognemo da razviju karejeru i da se uporedo ostvare kao majke“, rekla je Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić.