Fabrika namestaja Anton Bence i sin – 1909-1925

Zrenjanin- U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 12. novembra 2021. godine, sa početkom u 18 časova biće otvorena izložba pod nazivom „Fabrike nameštaja u Zrenjaninu: Između industrije i primenjene umetnosti“ čiji je autor Dejan Vorgić, istoričar umetnosti i kustos Zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog Muzeja.

Industrija namestaja Zarko Zrenjanin – stranica iz kataloga – 1971-1979

Ove godine navršava se 160 godina od osnivanja fabrike nameštaja Antona Bencea i 75 godina od nacionalizacije preduzeća i preregistracije u vidu Industrije nameštaja Žarko Zrenjanin.

Fabrika je u toku svog postojanja dugog 142 godine ostavila neizbrisiv trag u brojnim sferama života, ne samo grada, već i mnogo šire. Ona pripada najužem krugu industrijskih preduzeća čiji je doprinos razvoju primenjene umetnosti na ovim prostorima bio od nemerljivog značaja. Imajući u vidu aktuelni jubilej i prethodne inicijative, obaveza Muzeja bila je da predstavi istorijat rada fabrike, kao i predmete koji svedoče o njenoj burnoj prošlosti i umetničkoj senzibilnosti koja je uvek pratila stilske epohe i savremenost u oblikovanju nameštaja.

Radnici fabrike namestaja Anton Bence i sin – 1911

Izložbenu postavku čine primerci nameštaja proizvedeni u vremenskom rasponu od poslednjih decenijama XIX pa sve do kraja XX veka, u stilskim karakteristikama od istoricizma, preko secesije, ar dekoa, funkcionalizma, pa sve do postmoderne. Prateći materijal čine nacrti za nameštaj, knjige i table mustri, fotografije, računi, zahvalnica i dr.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“