ZRENJANIN- Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2021ʺ u sastavu Ljubica Pupezin, urednica iz Beograda i predsednica žirija, Alen Bešić, pesnik i urednik iz Novog Sada i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da se povodom javnog poziva objavljenog u maju 2021. godine, a uprkos teškim uslovima za stvarateljke i stvaraoce izazvanih pandemijom COVID-19 virusa, odazvao veliki broj autorki i autora koji su poslali preko 1000 radova.

Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a raduje činjenica da su stizali i iz drugih država u kojima žive spisateljice i pisci koji pišu bhsc jezikom – Austrije, Švedske, Nemačke…

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradi sledeće radove:

 

Poezija

Prva nagrada: Vladana Perlić, Banja Luka – Koga god sretnem gleda me sažaljivo i kaže šteta

Druga nagrada: Neven Novak, BeogradOpušci

Treća nagrada: Goran Živković, NišPersona

 

Proza

Prva nagrada: Vladimir Mitrović, KraljevoRuža i čajni kolutići

Druga nagrada: Mira Petrović, SplitTransgresija

Treća nagrada: Olivera Mitić, SmederevoKitovi koji imaju drugačije frekvencije

 

Esej

Prva nagrada: Ljiljana Maletin Vojvodić, Novi SadBrkam domaštano i stvarno

Druga nagrada: Aleksandra Marilović, DerventaBeskrajno sićušni koraci

Treća nagrada: Amina Bulić, SarajevoUmberto D: Smijeh kroz suze nad ruševinama jednog života

Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru bhsc jezika, kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni. Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza, premda se radi o pretežno mladim ljudima, onima na kojima počiva budućnost književne scene. U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima koji su, uprkos svim poteškoćama, poslali radove jer su pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako bogat i uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova, kao i da će se opšti epidemiološki uslovi izmeniti, te da ćemo moći da organizujemo dodelu nagrada onako kako doliči.