Zrenjanin- Završeni su radovi na ozelenjavanju, dela leve i desne strane obale Begeja, od mosta kod Policijske uprave do „Žutog mosta“. Leva obala Begeja, pored Muzeja piva, kompletno je zasađena novim sadnim materijalom različitih vrsta lišćara i četinara, dok će se sadnja na desnoj obali Begeja izvoditi od Pešačkog mosta do parkinga „Prevlaka“.

Na ovom potezu zasađeno je ukupno 135 sadnica breze, lipe, crvenolisne šljive, jasena, vrbe, močvarnog čempresa i kedra. Opredeljeni radovi predstavljaju završni deo projekta za tekuću kalendarsku godinu koji se izvodi u saradnji Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, Grada Zrenjanina i JKP „Čistoća i zelenilo“. Za ovu namenu izdvojeno je nepunih osam miliona dinara, na ime sadnog materijala, izvođenja radova i postavljanja zalivnog sistema.

Tim povodom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac danas su obišli radove.

„Zajedničkim sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine i Grada Zrenjanina, sa ukupnim iznosom od dvadeset miliona dinara, opredelili smo da ozelenimo i oplemenimo razne površine u našem gradu, rekao je gradonačelnik Salapura i podsetio da se pre samo nekoliko dana radila lokacija na Bagljašu, pejsažno uređenje Bulevara Veljka Vlahovića, a pre toga je urađena velika zelena površina park „Putnikovo“, treći po veličini park na teritoriji našeg grada. Danas se nalazimo na završnici projekta pejsažnog uređenja obala Begeja između velikog pešačkog mosta i mosta u Zmaj-Jovinoj ulici (“Žuti most”). Želimo da napravimo još jednu u nizu zelenu oazu uz našu lepu reku koja će u narednom periodu biti čistija, jer kao što ste upoznati, krećemo u projekat izgradnje prečistača otpadnih voda, trenutno je u proceduri za dobijanje dozvola. Cilj je da se Begej u narednom periodu apsolutno privede nameni, da postane plovan u svom maksimalnom kapacitetu, da se izmulja i da imamo jednu lepu ekološku priču“, rekao je još gradonačelnik Salapura i zahvalio se Ministarstvu zaštite životne sredine na izdvojenim sredstvima i pohvalio je JKP „Čistoća i zelenilo“ koje je izvođač na pomenutom projektu i koje je veoma dobro uradilo posao, takođe je podsetio da je grad Zrenjanin u prethodnih nekoliko godina imao razne akcije ozelenjavanja, preko 20 hiljada sadnica je podeljeno građanima kroz različite akcije.

Realizacija aktivnosti koje su preduzete u okviru pomenutog projekta imaju za cilj poboljšanje estetske slike ovog dela našeg grada, oplemenivanjem i unapređivanjem zelenila, napomenuo je Nemanja Milinković, v.d. direktora JKP „Čistoća i zelenilo“.

„JKP „Čistoća i zelenilo“ ima svoje stručne službe koje su pre početka izvođenja ovih radova izašle na teren i popisale sva bolesna i oštećena stabla, koja su bila opasna po bezbednost, kako imovine tako i ljudi. Sva ta stabla su uklonjena i dato je stručno mišljenje, na osnovu čega se izvršio izbor najpogodnijeg sadnog materijala za svako pomenuto područje“, rekao je Milinković.

Grad Zrenjanin i JKP „Čistoća i zelenilo“ će nastojati da i u narednoj godini obezbedi novčana sredstva za podizanje novih zelenih površina i rekonstrukciju postojećih, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije.