Zemljoradnička zadruga “Zrenjanin” dobila je podsticajna sredstva od Ministarstva za brigu o selu u iznosu od 13 miliona dinara, a u ime Grada Zrenjanina trojni ugovor potpisao je u Palati “Srbija” u Beogradu zamenik načelnika Gradske uprave Miloš Korolija. Na svečanosti održanoj u kancelarijama Ministarstva za brigu o selu, ugovor je potpisao i direktor ZZ “Zrenjanin” Darko Gavrilović.

Namenjena sredstva ta zadruga iskoristiće za nabavku mehanizacije i opreme u ratarstvu i to teleskopskog manipulatora, telehendlera, sa pripadajućom savremenom opremom, u vrednosti nabavke od 10,7 miliona dinara i kamionske, kolske elektronske vage, vredne 2,3 miliona dinara. Zahvaljujući ministarstvu na dobijenim sredstvima, direktor ZZ “Zrenjanin” rekao je da im ovaj vid podrške znači kako bi svoje poslovanje podigli na jedan viši nivo.
“Imamo sopstvenu proizvodnju, razvijamo kooperaciju sa drugim proizvođačima, i ovim ćemo moći da nastupimo na novim tržištima i ostvarimo što bolju cenu naših proizvoda. Uz novu mehanizaciju i opremu, zadruga će sopstvenim sredstvima finansirati izgradnju skladišta, a u planu je i zapošljavanje novih radnika”, izjavio je direktor Gavrilović.

Nakon potpisivanja ugovora sa zadrugama, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da je ovim sredstvima još 57 „fabrika pod otvorenim nebom“ dobilo novi impuls za rast, razvoj i unapređenje svog poslovanja, a jedinice lokalne samouprave nove zamajce privrednog razvoja.

U Palati “Srbija” potpisano je 57 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga iz čitave Republike, tačnije iz južne, centralne, istočne i zapadne Srbije, kao i AP Vojvodine i Kosova i Metohije. Potpis na ugovore stavili su i predstavnici jedinica lokalne samouprave, dajući tako podršku realizaciji ovog programa od nacionalnog značaja na teritorijama svojih gradova i opština.

Komisija, na čelu sa prof. dr Zoricom Vasiljević, je 1. novembra odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja 18 starih zadruga, za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljen iznos do 7,5 miliona dinara.

Tako će narednih meseci svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, 6 stočarskih, 4 povrtarske, 4 vinogradarske, 4 pčelarske, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a sredstva su ove godine po prvi put dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije, za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara, što ukupno čini gotovo 2,2 milijarde dinara uloženih u zadrugarstvo u Srbiji od 2017. godine, zahvaljujući Programu „500 zadruga u 500 sela“, nastalog u saradnji ministra Milana Krkobabića i Akademijskog odbora za selo na čelu sa akademikom Draganom Škorićem.

Izvor i foto: Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije