Zrenjanin- Povodom obeležavanja  Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na Trgu slobode danas je održan performans.

Po zvaničnoj statistici,  ove godine, 19 žena je izgubilo život u partnerskom nasilju.

„Danas je jedna od akcija kojom skrećemo pažnju na borbu protiv nasilja nad ženama, a to je postavka obuće, 19 pari cipela koje predstavljaju žene koje su ove godine izgubile  život u partnerskom nasilju. Centar za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina – Most u okviru svojih delatnosti ima prihvatilište za žene i decu žrtve nasilja i trgovine ljudima. Ovo je jedna manifestacija koja je globalna i  do 10. decembra, do kada traje akcija, imaćemo niz aktivnosti,  i u to ime će vodotoranj sijati narandžastom bojom. Cilj ove akcije je da skrenemo pažnju na nasilje, da pošaljemo poruku da je nulta tolerancija kada je nasilje u pitanju“, rekla je  Nevena Montreso direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina.

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

 

„Od 25. novembra do 10. decembra imamo različite akcije kojima ukazujemo na ovaj problem koji je prisutan u našem društvu. Simboličnom porukom sa 19 pari  narandžastih cipela ukazali smo na broj žena koje su stradale u ovoj godini. Smatramo da se o ovom  problemu treba pričati otvoreno i svakodnevno. Da bi prevazišli ovaj problem  svakako je bitno i da se žene ekonomski osnaže, u prilog tome smo prošle nedelje raspisali konkurs za ekonomsko osnaživanje žena, za podseticaj ženskog preduzetništva čiji je fond 2 miliona dinara i na taj način pokušavamo da damo doprinos u borbi protiv ove negativne pojave prisutne u našem društvu“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.