Zrenjanin- Simboličnim otkrivanjem table s novim imenom, danas su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin odali počast zrenjaninskom sportskom velikanu i ozvaničili preimenovanje najstarije sportske dvorane u našoj zemlji u – Hala sportova “Zvonimir Zvonko Vujin”.

Tačno na dvogodišnjicu od kako nas je fizički napustio, u godini u kojoj s ponosom nosi titulu “Evropski grad sporta”, Grad Zrenjanin ispunjava obećanje i odužuje se jednom od najuspešnijih sportista u svojoj istoriji. Nakon što je letos s uspehom organizovan prvi bokserski memorijalni turnir, sada je i hala sportova ponela njegovo ime, kao rezultat inicijative prihvaćene na najbolji način pre godinu dana u sportskim krugovima grada.

Pre svečanosti na platou ispred hale, delegacije Grada Zrenjanina, Sportskog saveza grada, Bokserskog saveza Srbije i Bokserskog kluba “Banat” položile su cveće na njegov grob na Evangelističkom groblju.

Svečanosti preimenovanja hale prisustvovali su članovi porodice Zvonka Vujina, predstavnici Bokserskog saveza Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Sportskog saveza grada, istaknuti sportisti i sportski radnici iz Zrenjanina, ali i iz drugih gradova. Među njima bili su i osvajači olimpijskih medalja Aranka Binder, Tadija Kačar i Milorad Stanulov.

Obraćajući se prisutnima tokom ceremonije, gradonačelnik Zrenjanina kazao je da čovek živi toliko koliko traju sećanja na njega i na ono što je tokom života činio svojim delima.
– Ako je tako, naš Zvonko i dalje je prisutan i živeće još dugo. Ovo je jedan od načina da to sećanje na njega bude duboko urezano u sportsko biće Zrenjanina, grada u kom je Zvonko proveo ceo sportski, radni i životni vek i danas ostvarujemo ono što smo predsednik Borovčanin i ja dogovorili prilikom njegove posete našem gradu, s ciljem jačanja bokserskog sporta u Srbiji i u našoj sredini. Asocijacija na halu “Medison” jasna je i to je asocijacija upravo na boks – istakao je gradonačelnik i podsetio na prvi sportski događaj u hali sportova, održan 4. marta 1962. godine, kada su nastupili upravo bokseri “Banata”, protiv beogradskog “Radničkog”.


– Bokseri su prvi ispunili halu navijačima do vrha, a u ringu ih je predvodio, ko bi drugi, nego Zvonko Vujin, u čije je sportsko vreme ovaj sport u Zrenjaninu predstavljao prvorazrednu atrakciju i beležio izuzetnu popularnost. Upravo iz tog razloga, sportska hala je nazvana “Medison”, po čuvenoj njujorškoj hali, gde su se tada održavali najveći bokserski mečevi na svetu. Ostao je taj naziv do danas i logično je bilo da, na dvogodišnjicu smrti Zvonka Vujina, hala ponese upravo njegovo ime i da poželimo svim budućim šampionima, ne samo iz boksa, svim sportistima, da odavde pronose ime svog grada i svoje države – rekao je još gradonačelnik i zahvalio se Bokserskom savezu Srbije, Sportskom savezu grada i Javnoj ustanovi “Sportski objekti”, koji su podržali ovu akciju.

Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin istakao je da danas nastavljamo da čuvamo tradiciju i sećanje na čoveka koji je obeležio jednu epohu i koji je svojim rezultatima pokazao kako se treba boriti u sportu i ostvarivati rezultate na najvišem mogućem nivou.

– Memorijalni turnir će se održavati i u narednim godinama, a hala sportova koja od sada nosi ime Zvonimira Zvonka Vujina takođe će čuvati sećanje na njega i verovatno mnoge mlade momke i devojke koji dolaze u boksersku salu na treninge motivisati da pokušaju da dostignu bar deo rezultata koje je postigao Zvonko Vujin. Njegovo će ime dugo živeti, jer se njegovi rezultati ne mogu izbrisati i zbog toga je upisan zlatnim slovima u istoriju, ne samo zrenjaninskog i srpskog, već i svetskog sporta, a on se pridužio svom Benešu, Parlovu i mnogima čija će imena večno biti upamćena – kazao je Borovčanin.

Još jedna bokserska legenda naše zemlje, Tadija Kačar, izneo je podatak da je Zvonko Vujin jedini jugoslovenski bokser sa osvojene dve olimpijske medalje i evocirao uspomene na svoje susrete s njim i zajedničke nastupe u reprezentaciji, kada je Vujin bio na zalasku, a on na samom početku karijere.
– Imao sam tu sreću da nastupam s njim, Parlovim, Svetomirom Belićem, i drugim bokserskim veličinama, koji su nam pokazali put kako se dolazi do zvezdanih visina i šampionskih titula. Mi, koji smo nasledili takvu generaciju, neizmerno smo im na tome zahvalni. Hvala svima koji su podržali ovu inicijativu da hala u Zrenjaninu ponese ime takve sportske legende – rekao je Kačar.

Svečanosti su prisustvovali i članovi porodice Zvonka Vujina, supruga Klara i ćerke Vesna i Aleksandra, a posebno je emotivan trenutak bio nakon otkrivanja ploče s njegovim imenom, kada je supruga položila ispod ploče crvenu ružu. Kao deo ceremonije, ispred hale je postavljen i prigodni pano posvećen Zvonku Vujinu, s odabranim fotografijama i njegovom sportskom biografijom.

Zvonimir Zvonko Vujin rođen je 28. juna 1943, godine u Zrenjaninu. Bio je član bokserskog kluba “Banat” i 57 puta državni reprezentativac Jugoslavije. Bio je četvorostruki prvak Jugoslavije, prvak Balkana i Mediterana i vicešampion Evrope. Osvojio je dve bronzane olimpijske medalje, u Meksiku 1968. godine, u lakoj kategoriji i u Minhenu 1972. godine, u poluvelter kategoriji. Osvajač je i nekada prestižnih jugoslovenskih bokserskih priznanja – „Zlatne rukavice“ (1965.) i „Oskara“ (1971).

Preminuo je u Zrenjaninu, 8. decembra 2019. godine.