Zrenjanin- Grad Zrenjanina zajedno sa JKP „Čistoća i zelenilo“ u partnesrtvu  sa RCR Banat nastavlja akciju kada je u pitanju zaštita životne sredine kroz projekat “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion”.

O značaju projekta za uklanjanje elektronskog otpada, na platou JKP „Čistoća i zelenilo“, govorili su Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, Irena Živković, direktorka RCR Banat  i Nemanja Milinković, v.d direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.

 

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat je partner na projektu, u saradnji sa 15 partnerskih institucija iz osam evropskih država. Punu podršku realizaciji projekta pružio je Grad Zrenjanin, koji je obezbedio i finansijska sredstva potrebna za kofinansiranje projekta.

Gradonačelniku Grada Zrenjanina  uručena je oprema, ukupne vrednosti blizu 50.000 evra, koja je obezbeđena kroz projekat: kombi vozilo za transport elektronskog i električnog otpada na terenu, pet velikih kontejnera zapremine 8 – 10 m3, za prikupljanje elektronskog i električnog otpada, pet manjih mobilnih kontejnera zapremine oko 1 m3, za prikupljanje elektronskog i električnog otpada.

„Grad Zrenjanina zajedno sa JKP „Čistoća i zelenilo“ u partnesrtvu  sa RCR Banat nastavlja akciju kada je u pitanju zaštita životne sedine. Ovoga puta u pitanju je  upravljanje elektronskim otpadom. Ovo tržište beleži veliki rast, a posledice su svakako i velike količine elektronskog otpada. Danas smo dogovorili dinamiku i načine kako ćemo rešavati  ove probleme, ali i kako da idemo u susret problemima kada je u pitanju upravljanje elektronskim i električnim  otpadom. Nabavljena je oprema ukupne vrednosti oko 50.000 evra i time smo pojačali kapacitete našeg javnog preduzeća koji će se baviti ovom tematikom“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

 

„Dugoročno podizanje svesti i ostvarivanje pozitivnih rezultata upravanja elektronskim otpadom su pravci i cilj razvoja projekta “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion”. To je projekat koji RCR Banat realizuje u saradnji sa 15 partnerskih institucija iz osam evropskih država. Puno podršku realizaciji projekta pružio je Grad Zrenjanin, koji je obezbedio i finansijska sredstva potrebna za kofinansiranje projekta. Da bismo krenuli sa rešavanjem problema u oblasti upravljanja elektronskim otpadom, najpre smo krenuli da postavljamo preduslove za to rešavanje. Ovim projektom predviđeno je uspostavljanje cirkularne laboratorije u oblasti upravljanjem elektronskim otpadom za teritoriju Grada Zrenjanina i upravo je to bila polazna tačka i prvi preduslov za ostvarivanje dobrih rezultata.“, rekla je Irena Živković, direktorka RCR Banat

„Danas započinjemo kampanju u cilju  podizanja svesti o značaju upravljanja elektronskim otpadom, akcenat u kampanji će biti na deci. Preduslov da ovajprojekat bude uspešan je da  do naše svesti dopre činjenica da stari televizor, računar, veš mašina ili šporet nesme biti ostavljen u ili pored kontejnera sa ostalim komunalnim otpadom“, istakla je Irena Živković.

U toku je izrada mobilne aplikacije putem koje će biti omogućeno prijavljivanje za odlaganje otpada za pravnja lica na teritoriji Grada Zrenjanina.

U narednom periodu, u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, JKP „Čistoća i zelenilo“ i zvaničnim operaterom EKO-METAL iz Vrdnika predviđena je organizacija pilot akcija u javnim preduzećima, obrazovnim institucijama, koje podrazumevaju prikupljanje, transport, i odvajanja elektronskog otpada.

„Zahvaljujem se na ukazanom poverenju da se JKP „Čistoća i zelenilo“ uključi u ovako značajan projekat za naš grad. Na žalost nemamo pouzdane informacije koliko tog otpada ima, a to će nam pokazati ova akcija kada bude počela da se sprovodi. Taj otpad se ne odlaže adekvatno, ljudi  elektronski tpad ostavljaju ostvaljaju  pored kontejnera, na divlje deponije što više nesmemo da dozvolimo“, rekao je Nemanja Milinković, v.d direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.

Projekat “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion”– CIRCLE, kojeg finansira Evropska unija u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje 2014-2020 – ADRION, ima za cilj unapređenje i širenje znanja o praktičnoj održivosti principa cirkularne ekonomije, kroz zajednički pristup koji uključuje poslovne subjekte, administrativne i finansijske organizacije, kao i civilno društvo u urbanim sredinama, gde se proizvodi najveća količina otpada i gde se istovremeno mogu primeniti inovativno cirkularni poslovni modeli.