Zrenjanin- Odnedavno otvoren Todorović centar u našem gradu pruža na jednom mestu usluge koje se odnose na sve starosne dobi na pojedinca, parove, porodicu i grupe. Usluge centra nisu namenjene samo onima koji imaju psihološko-emotivne probleme, već i onima koji žele da rade na svom ličnom rastu kao i razvoju ličnosti.

Centar pruža usluge psihoterapije, psihološkog savetovanja, defektološku I logopedsku procenu i tretman, pedagošku procenu i tretman , psihološku procenu i tretman kao i psihološka testiranja.

KAKO JE ORGANIZOVAN PSIHOLOŠKO PEDAGOŠKI RAD U VAŠEM CENTRU?

Psihološka i pedgoška procena je slična defektološkoj proceni ali se razlikuje na oblastima kojima se bavi. Dok se tretman odnosi na izgradnju kvalitetnih odnosa sa roditeljima i vršnjacima, rad na samopouzdanju, kvalitetno i kontrolisano korišćenje slobodnog vremena, ostvarivanje školskog uspeha, poštujući individualnost deteta ( podrška pri izradi domaćeg zadatka, rad na metodama uspešnog učenja, izgradnju urednih navika u učenju i vannastavnim aktivnostima, prepoznavanje i pokazivanje svojih emocija, osamostaljivanje i samopoštovanje, podršku pri prevazilaženju krize usled neočekivanih dogadjaja ( gubitak bliske osobe, razvod roditelja, bolest,..),rad sa darovitom decom, podsticanje kreativnosti i grafomotoričkog razvoja. Ono što pedagog centra Todorović radi je I bihejvioristički tretman dece sa ADHD, autizmom…kao I brojna pedagoška testiranja od kojih je najveće interesovanje za testove profesionalnih interesovanja kod srednjoškolaca.

EDUKATIVNO PSIHOLOŠKE RADIONICE SU NEŠTO ZA ŠTA SE POKAZALO NAJVEĆE INTERESOVANJE?

Psihološke i edukativne radionice za decu različitih uzrasta su nešto što je najviše privuklo pažnju roditeljima ali I mališanima. Grupa je mesto gde mališani stiču brojne veštine, kako socijalne tako I emocionalne, razvijaju svoje osobine ali I stiču nova znanja. Rad u grupi ima svoje prednosti, neke od njih jesu povećana efikasnost učenja, zatim motivisanje i osećaj samopouzdanja, intenzivno socijalno učenje, pripremanje za svet rada, sticanje ključnih kompetencija, komunikacija, mogućnost preuzimanja vođstva i odgovornosti, razvijanje poverenja prema drugima, kontrolisanje konflikata, tj. asertivno ponašanje itd.

RAZVOJ SOCIO EMOCIONALNIH VEŠTINA KOD DECE JE VAŽAN, JEDNAKO KAO I RAZVOJ MOTORIČKIH VEŠTINA?

Kao što u školi deca uče za kontrolne zadatke i provere znanja, neki realni životni testovi mogu se pojaviti na dečjem putu u momentima kada fizički nismo uz njih, pa su ove veštine važne za prevladavanje upravo takvih testova. Neki od tih izazova su:
Različiti konflikti koji se javljaju među decom, a koji mogu imati težinu ozbiljnosti (zadirkivanje, vređanje, omalovažavanje i dr.);
Neprihvaćenost od grupe vršnjaka koja dovodi do pada samopoštovanja;
Slaba kontrola emocija (naročito neprijatnih poput besa)
Teško prihvatanje trenutnog neuspeha itd.
Pored širokog spektra znanja koje dete dobija polaskom u školu, mentalno zdravlje dece je neizostavni segment na kom treba raditi kod dece.

PSIHOTERAPEUT RADI I SA DECOM?

Psihoterapija I defektologija su saveznici u radu sa decom, I to je ono što bih izdvojila kao specifičnost u našem centru. Psihoterapeut koji radi sa decom ima brojne tehnike da pomogne deci da prihvate svoja osećanja i da ih razumeju. Deca uče da razgovaraju o osećanjima o kojima ranije nisu bila u mogućnosti ni da pomisle da ih izgovore. To uče kroz igru, pričanje i kreiranje bajki, crtanje, vajanje, itd. Mi, koji radimo sa decom, koristimo mnoge kreativne, ekspresivne, razigrane tehnike, a naš rad se često pogrešno i vidi kao “samo igra.” Ove tehnike su sama suština našeg rada i često mostovi koje uspostavljamo sa detetom, ali i mostovi koje dete uspostavlja samo sa sobom. Psihoterapijski pristup pomaže deci i mladim ljudima (tinejdžerima, adolescentima kasnije) da osveste i prihvate smisao različitih stanja, osećanja, poput tuge, besa, bola, osećanja usamljenosti, napuštenosti, nemoći, itd.

Veoma je značajno podvući podršku koju psihoterapijski rad ima na poboljšanju kvaliteta relacionog odnosa roditelj – dete, kao relacije deteta sa vršnjacima. Razgovori dece sa osobama koje nisu “po pravilu” na strani roditelja, već će sa istim uvažavanjem saslušati i dete i polemisati, diskutovati o problemu, situaciji koju su doneli, veoma pomaže detetu da razlikuje da li nešto radi ili odbija da uradi zato što to zaista oseća ili samo zato što smatra da mu je nametnuto kao pravilo, pa onda teraju inat, što bi se reklo– istakla je Tanja Todorović psihoterapeut, master defektolog ipsihološki savetnik.

Tanja Todorović

Više o Todorović centru moćete pronaći na sajtu www.psihoterapijazrenjanin.rs ili Facebook stranici. 

Instagram stranica