Zrenjanin- Organizacija “Svetosavlje” danas je u Baroknoj sali Gradske kuće svečano dodelila stipendije učenicima i studentima za školsku 2021/2022 godinu sa teritorije Grada Zrenjanina i opštine Žitište. Svetosavska stipendija je namenjena odličnim đacima i studentima iz višedetnih porodica slabijih materijalnim mogućnosti.

Stipendije je uručio predsednik Organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković koji je sve prisutne podsetio da je “Svetosavlje” 2011. godine oformilo fond, s ciljem da pomogne deci iz višečlanih porodica, koja su slabijih materijalnih mogućnosti, pre svega, u njihovom školovanju, ali i da promoviše tradicionalne vrednosti našeg društva.

„Ovogodišnji fond za stipendiranje Svetosavske stipendije iznosi ukupno 1.350.000,00 dinara, a iznos pojedinačnih godišnjih stipendija je 100.000 dinara za studente i 50.000 dinara za
đake. I u ovoj školskoj godini Svetosavske stipendije će se isplaćivati stipendistima u 10 jednakih mesečnih rata. Na taj način je omogućeno da ove godine bude stipendirano ukupno 23 đaka i studenta“, rekao je predsednik Organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković.

Svečanoj dodeli prisustvovao je  gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, kao i članovi Upravnog odbora “Svetosavlja”.

Salapura zahvalio se organizaciji “Svetosavlje” na dugogodišnjem humanitarnom radu i visokom stepenu društvene odgovornosti. Poručio je učenicima i studentima da su nešto najvrednije što grad ima i što treba da neguje.

– Lokalna samouprava, zajedno sa društveno odgovornim preduzećima, stvara društveni i privredni ambijent u našem gradu koji će vam omogućiti da ovde možete da se školujete, ako ne želite, da to učinite u nekom drugom gradu, ali da možete da se vratite i dalji život zasnujete ovde. Na dobrom smo putu, kada su u pitanju investicije, a i vi ćete sigurno, nekim svojim idejama, nekom novom energijom, dati svoj doprinos ovom gradu, koji sigurno ima budućnost – rekao je gradonačelnik i dodao da je Grad Zrenjanin ove godine izdvojio 17 miliona dinara na ime stipendija, koje je dobilo 245 učenika i studenata.

– Mislim da su to značajni podsticaji za naše obrazovanje, verujem da ćemo u narednom periodu moći da budemo u prilici da još više istaknemo značaj obrazovnog procesa i obrazovnih institucija u našem gradu – zaključio je gradonačelnik Salapura.

Predsednik “Svetosavlja” Dragan Vidaković rekao je da je Svetosavski fond osnovan 2011. godine i  da je do sada stipendirao 68 studenata i 148 učenika i da je ukupno za tu namenu utrošeno 13.180.000 dinara.

– Smatramo to značajnim doprinosom i sasvim smo sigurni, pošto imamo povratne informacije, da su ta sredstva otišla u dobre ruke, da je većina naših stipendista uspešno završila školovanje i već se zaposlila. Ovo su prilike kada se može videti i uveriti da se trud i rad isplate. Na ovaj način, ne samo što direktno pomažemo ove učenike i studente, već želimo i da ukažemo javnosti na značaj obraćanja pažnje na ovakve porodice i ovakvu decu, jer svi zajedno treba da težimo društvu i državi u kojoj će svi imati jednaku šansu – kazao je, između ostalog, Vidaković, uz tradicionalni svetosavski pozdrav “da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi”.

 

Uručene  su i zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su  dali značajan doprinos  za organizaciju  Svetosavlje, kako bi ono ostvarilo svoju misiju Zorici Kecić i horu “ Žene Mironosice“ i Milica Dosković. 

Pogledajte dobitnike Svetosavske stipendije za školsku 2021/2022 godinu:

RANG LISTA STUDENATA KOJI SU DOBILI STIPENDIJE:

R.br. Prezime i ime Fakultet/Škola Bodovi

1 Anđela Jovanović  Filozofski fakultet  Novi Sad  85.65
2 Sara Agić  Tehnološki fakultet  Novi Sad  85.00
3 Denis Kopanja  Medicinski fakultet  Novi sad  80.80
4 Nemanja Stojanović Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ Zrenjanin 78.80
5 Kristina Bucu Ekonomski fakultet Subotica 76.95
6 Katarina Bucu Ekonomski fakultet Subotica 76.40

RANG LISTA UČENIKA KOJI SU DOBILI STIPENDIJE:

R.br. Prezime i ime Fakultet/Škola Bodovi

1 Milena Ćorović Srednja Medicinska škola 97,50
2 Milica Vukov Zrenjaninska gimnazija 87,50
3 Aleksandar Radanov Zrenjaninska gimnazija 86.10
4 Luka Vukov Zrenjaninska gimnazija 84.60
5 Milica Borić ETŠ „Jovan Trajković“ 83.90
6 Ljubica Živković Zrenjaninska gimnazija 80.00
7 Aleks Senji Zrenjaninska gimnazija 70.00
8 Katarina Ćorović Zrenjaninska gimnazija 70.00
9 Nikolaj Radovanović Srednja poljoprivredna škola 70.00
10 Filip Poučki Zrenjaninska gimnazija 70.00
11 Katarina Jahura Zrenjaninska gimnazija 69.30
12 Andrija Janković Zrenjaninska gimnazija 65.00
13 Marija Živković Zrenjaninska gimnazija 65.00
14 Tijana Šakić Zrenjaninska gimnazija 63.90
15 Branko Isakov Gimnazija „J. J. Zmaj“ Novi Sad 61.20

 

SVETOSAVLjE okuplja ljude koji su se ostvarili u životu i podstiče ih na solidarnost, čovekoljublje i rodoljublje. Dakle, sve ono što predstavlja najbolje u našem narodu, a oličeno je u liku
Svetog Save kao najpoštovanije i najznačajnije ličnosti u našoj istoriji.

SVETOSAVSKA STIPENDIJA se dodeljuje dvanaetu godinu za redom, a želja SVETOSAVLjA je da ohrabri i pomogne školovanje talentovane dece iz višedetnih porodica i ukaže celokupnoj javnosti na njihov položaj i potrebu da naše društvo više obrati pažnju na njih.