Turistička manifestacija “Beloblatska kobasica” održaće se ove godine u Belom Blatu po osmi put i trajaće dva dana – 5. i 6. februara, a program su danas najavili direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina i predsednik Saveta MZ Belo Blato i Organizacionog odbora manifestacije Miroslav Markuš.

Prvog dana, u subotu 5. februara, biće upriličeno svojevrsno takmičenje u svinjokolju na starinski način baš kako se radilo nekada u ovom delu Vojvodine, dok je drugog dana, u nedelju 6. februara, centralni događaj i povod za okupljanje svakako ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica. Pored toga, biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i slično.


Direktor TO Zrenjanin Zoran Ljubotina rekao je da se ovom manifestacijom otvara nova turistička godina i da je “Beloblatska kobasica” jedan u nizu događaja i manifestacija koje su planirane za ovu sezonu.
– Uz pomoć Grada Zrenjanina, kao pokrovitelja, mesne zajednice Belo Blato i Turističke organizacije grada, potrudili smo se da organizujemo manifestaciju u obimu kakav je bio pre dve godine, da ponovimo ono što se pokazalo kao dobro i uspešno, da ispravimo nedostatke i da “Beloblatska kobasica”, kao i druge manifestacije koje su u vezi sa selom i razvojem ruralnog turizma, dostigne neki vrhunac. Očekujemo i dobru posetu, a upravo zbog epidemioloških mera i celokupne situacije, program smo podelili na dva dela i održaće se u dva dana – rekao je Ljubotina.

Dodao je da je gastronomija jedna od bitnih odrednica Banata i nešto što ga izdiže iznad ostalih regija, te da se svi koji dolaze u turističke posete vezuju u znatnoj meri upravo za gastronomiju.
– Zato nam je ova “Beloblatska kobasica”, osma po redu, izuzetno dragocena i važna kao manifestacija – naglasio je direktor gradske Turističke organizacije.
Najavio je i nastupe Kulturno-umetničkog društva “Pionir”, Gradskog dečjeg hora, solista, pesnika, učenika škole “Bratstvo jedinstvo” iz Belog Blata…

Program manifestacije “Beloblatska kobasica“

 

Subota, 05.02.2022.g

07-08h – Skup učesnika i prijava ekipa za takmičenje u svinjokolju na starinski način

08h – Početak takmičenja u svinjokolju na starinski način

13-15h – Svečano otvaranje manifestacije Beloblatska kobasica i
Banatski karavan

16-20h – Zabavni program (bend Apsolutno romantično)

Nedelja 06.02.2022.g.

08-10h – Prijava takmičara za takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica

11-13h – Takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica
uz zabavni program (bend TS Balkanska duša)

13h – Završetak takmičenja, predaja uzoraka, zabavni program

15h – Proglašenje pobednika takmičenja u pravljenju svežih domaćih kobasica

15-18h – Zabavni program (rok bend Nostradamus)

18h – Zatvaranje manifestacije

Miroslav Markuš podsetio je da je ideja o organizovanju manifestacije u Belom Blatu potekla spontano, da je sve počelo skromno, a nakon što je Grad Zrenjanin uvrstio “Beloblatsku kobasicu” među zvanične turističke manifestacije, ona je prerasla seoske okvire i dostigla razmere veoma posećenog događaja.
– Pre dve godine nivo manifestacije značajno je podignut i rezultati su odmah bili vidljivi. Ove godine podelili smo program, i zbog epidemiološke situacije, ali i zbog lakše regulacije saobraćaja – rekao je Markuš i predočio glavne razloge zbog kojih posetioci rado dolaze u Belo Blato.

– Neki dolaze zbog multikulturalnosti, neki zbog beloblatskog gostoljubivog duha, položaja sela koje je izolovano i do kog se istim putem i dolazi i iz njega odlazi, zbog ambijenta, trske, okruženja Carske bare, selo je izuzeto i od nekog kriminala i u Belo Blato dolaze samo namernici i ljudi dobre volje – kazao je Markuš.

Rekao je još da će prvog dana manifestacije, u subotu, četiri ekipe iz okolnih naselja – Perleza, Stajićeva, Ečke, Mužlje – i ekipa domaćina obaviti svinjokolj na starinski način, počev od prljenja svinjčeta slamom do finalne obrade mesa. Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa i pripremljenih specijaliteta.


Festival oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi i traje do 20 časova. Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica su putem linka OVDE ili na telefon 063-1797639.

Kotizacija za takmičenje iznosi 4.000 dinara. Krajnji rok za prijave je 1. februar. Organizator obezbeđuje 5 kg svežeg svinjskog mesa, 10 m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Broj mesta je ograničen.
Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.