Služba Hitne medicinske pomoći zrenjaninskog Doma zdravlja od Ministarstva zdravlja dobila je sanitetsko vozilo u oviru projekta „Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19“. Vrednost opremljenog vozila je preko 100.000 evra.

 

Predstavljanju reanobila prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ Zdravko Ždrale,  načelnica službe Hitne medicinske pomoći Ivana Sremac, kao i zaposleni u Službi Hitne medicinske pomoći.

Direktor zrenjaninskog Doma zdravlja Zdravko Ždrale zahvalio se Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za zdravlje na čiju inicijativu je ova ustanova i uvrštena u grupu ustanova koje treba da dobiju ovakvo vozilo, kao i lokalnoj samoupravi.

„Donacija je od neprocenljivog značaja za službu Hitne medicinske pomoći zrenjaninskog doma zdravlja. Reanimobil je najsavremenije generacije i takvo vozilo do sada nismo imali u našem voznom parku. Opremljeno je sa novim medicinskim i sanitetskim aparatima najnovije generacije (defribrilator sa monitorom za praćenje vitalnih vunkcija pacijenata,EKG, Aspirator)…odnosno kako bi narod rekao „bolnica na točkovima“ po svim evropskim standardima. Vrednost opremljenog vozila je preko 100.000 evra“, rekao je Zdravko Ždrale, direktor zrenjaninskog Doma zdravlja i istakao da će ova ustanova nastaviti  da jača vozni park, obogaćuje opremu i kadrovsku strukturu.

 

„Vozni park Hitne medicinske pomoći nije imao ovakvo vozilo. Vozilo sadrži sav  potreban sanitetski materijal i aparate za brže, bolje i kvalitetnije zbrinjavanje pacijenata. Ono čime možemo da se pohvalimo je to da je služba Hitne medicinske pomoći dobila defibrilator sa monitoringom, dvanaestokanalni EKG sa monitorom koji nam služi za praćenje  vitalnih funkcija  pacijenata i pravovremeno reagovanje kod naglog srčanog zastoja. Transportna nosila čija je maksimalna nosivost 250 kilograma što znači da u odnosu na prethodni period možemo nositi duplo teže pacijente. Laringoskop sa setom za intubaciju,  3 boce sa kiseonikom i ono što je novina je ozonizacija, dakle dezinfekcija prostora u kojem boravi pacijent direktnim oslobađanjem ozona iz prostora koji je stavljen za zadnju stranu vrata“, rekla je Ivana Sremac, načelnica službe Hitne medicinske pomoći.