DRAMSKA SCENA

Četvrtak, 17. mart, u 20 časova

Ivo Andrić/Maša Seničić ZLOSTAVLjANjE, režija Momčilo Miljković
(kamerna scena)

Iako smeštena u međuratnom periodu, ova Andrićeva priča nas i danas uverava da pored fizičkog nasilja u našem društvu postoji i verbalno nasilje. Radeći na predstavi, umetnička ekipa traga za uzrocima destruktivnih poriva koji osobu pretvaraju u nasilnika, ali i za funkcijama „maske” koju, svesno ili ne odabiramo pod uticajem konvencije, na osnovu porekla, ali i rodnog, profesionalnog i socijalnog statusa.

Igraju:
Anica – Nataša Ilin
Andrija 1 – Dragan Đorđević
Andrija 2 – Stefan Juanin

 

Petak, 18. mart, u 20 časova

Rober Toma OSAM ŽENA, režija: Tara Manić
(velika scena)

Postavljanje bilo kog teksta o ženama, napisanog u prošlosti, danas predstavlja poseban izazov – rediteljski, ideološki, sociološki, estetski. Ne samo zbog velikog značaja #MeToo pokreta, te preokreta koji je on stvorio u uobičajenoj dinamici muškaraca i žena, već i stoga što se pozicija žena drastično menjala kroz istoriju, posebno tokom XX veka. Iz tih razloga postavljanje svakog klasičnog dramskog teksta, koji je centriran oko ženskog lika – danas iziskuje posebnu pažljivost i rediteljsku suptilnost. Nadasve, podrazumeva celokupno promišljanje ženskog pitanja iz samih osnova, sasvim iznova, iz današnjeg trenutka.

Uloge:
Majka ‒ SNEŽANA KOVAČEV ČELAR
Gabi ‒ EDIT TOT MIŠKELjIN
Avgustina ‒ SANjA RADIŠIĆ
Suzan ‒ MILENA BOŽIĆ k.g.
Katarina ‒ ISIDORA VLČEK k.g.
Gospođa Šanel ‒ NATAŠA LUKOVIĆ
Lujza ‒ VESNA VARIĆAK
Pjereta ‒ NATAŠA ILIN
Marsel ‒ MIRKO PANTELIĆ

 

Subota, 19. mart, u 20 časova

A.P.Čehov LUDI KAMEN, režija: Radoslav Milenković
(velika scena)

Reč reditelja
Zašto Čehov? Čehov zato što je najveći, zato što je tako duboko, bespoštedno, tako brutalno iskreno sve što je napisao – napisao ne bi li nas suočio sa našim banalnostima, sa našom prazninom, načinom na koji živimo, načinom na koji traćimo svoj život. Ne bi li nam pomogao da podnesemo zapravo ono što je život oduvek i bio, jer bez obzira na pojavnosti i na spoljašne ukrase, u ljudskoj duši je uvek ta napetost i taj problem koji ima svako od nas, kako da prevaziđe, da podnese samoću, otuđenost, usamljenost, banalnost, trivijalnost i tamne strane svoje prirode. U ove dve jednočinke koje su naizgled vrlo vesele i u pozorišnom smislu klasični vodvilji, to i te kako postoji i probija, a ja sam pokušao da „izoštrim” tu mračnu stranu ljudske prirode, čak i u tako oveštalim, stereotipnim situacijama kao što su prosidbe ili zaljubljivanja i do kiča dovedeni rituali između muškarca i žene.

Uloge:
Prosidba
Natalija Stepanovna – Nataša ILIN
Ivan Vasiljevič Lomov – Ljubiša MILIŠIĆ
Stepan Stepanovič Čubakov – Mirko PANTELIĆ

Medved
Jelena Ivanovna Popova – Sanja RADIŠIĆ
Grigorij Stepanovič Smirnov – Jovan TORAČKI
Luka – Zvonko GOJKOVIĆ

 

LUTKARSKA SCENA
velika scena

Subota, 19. mart, u 11 časova

DIVLjOŽDER
ili zašto ne želim da odrastem
autor: Jovan Caran

Ova predstava pokušava da odgovori na pitanje postavljeno u uvodnoj pesmici:

Nikom ovde jasno nije
Što se mali dečak krije…
Od kakve se skriva strave?
Pokriva se preko glave!
I zašto mu cucla treba
Kada više nije beba?

Ako priču prepričamo, pokvarićemo iznenađenje. Dovoljno će biti da nabrojimo
junake: Jedan Mališan koji je rešio da ponovo bude mala beba, njegovo verno Ćebence-Bebence, Strašni Lav, Opasni Krokodil, Troglava Aždaja (sa jednom glavom), Nervozna Ovca, Cica Maca i Noj.
A ko je i šta je taj Divljožder, to ni nama nije jasno.

Uloge:
MALIŠAN – Nataša Milišić
ĆEBENCE-BEBENCE – Andrija Poša
LAV – Danilo Mihnjević
OPASNI KROKODIL, CICA MACA, NOJ – Snežana Popov
DIVLjOŽDER – Miroslav Maćoš
TROGLAVA AŽDAJA (sa jednom glavom), NERVOZNA OVCA – Tatjana Barać

 

Nedelja, 20. mart, u 18 časova

Braća Grim IVICA I MARICA, adaptacija i režija: S. Petrović

Zle maćehe kao žene koje su posvećene same sebi i svom izgledu, zauzeti očevi kojima je jedina preokupacija preživljavanje i strašne veštice kao pretnja svim naizgled šarenim i
primamljivim stvarima kojima smo okruženi, a koje su u svojoj suštini prazne i opasne.

U takvom svetu, Ivica i Marica u zrenjaninskoj predstavi postaju odlučni, hrabri, snalažljivi i pametni. Oni ne uče samo šta je zlo, oni uče i na koji način da se izbore sa njim.

Isključivo svojom veštinom i verom u sebe.

Uloge:
Ivica – Snežana POPOV
Marica – Tatjana BARAĆ
Maćeha – Olgica TRBIJEVIĆ KOSTIĆ
Otac i narator – Andrija POŠA
Veštica – Danilo MIHNjEVIĆ / Kristian KARDOŠ
Žbun – Olgica TRBOJEVIĆ KOSTIĆ i Danilo MIHNjEVIĆ

 

Karte po ceni od 400 din za dramske (za studente, đake, penzionere i grupne posete cena karte je 300 din) i 200 din za lutkarske predstave mogu se kupiti na biletarnici NP „Toša Jovanović” radnim danima (osim utorkom, kada se ne igra predstava) i subotom od 10 č do 12 č i od 18 č do 20 č, odnosno nedeljom 1 sat pred početak predstave, ili rezervisati putem telefona 023/560-136 (biletarnica).

Sve rezervacije važe 24 časa, tj. rezervisane karte moraju se podići sa biletarnice u tom roku. Lica koja poseduju karticu „Cena minus za 3+” imaju 50% popusta na cenu karata.(info: pokret@triplus.org.rs, tel. 0653481881)

 

Zbog protivepidemioloških mera – nošenje maske, dezinfekcija ruku i držanje distance je obavezno. Pored toga, sve zainteresovane gledaoce molimo da karte REZERVIŠU pre igranja predstave zbog izbegavanja gužvi.

Pozorište zadržava pravo izmene repertoara, te stoga upućujemo sve zainteresovane gledaoce da neposredno pre dolaska u pozorište ili rezervacije karata PROVERE repertoar na zvaničnom sajtu zrenjaninskog Pozorišta www.tosajovanovic.org.rs ili na telefon biletarnice 023/560-136.