Gradsko veće grada Zrenjanina usvojilo je dopunu Pravilnika o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na povlašćeno parkiranje na javnim parkiralištima u gradu Zrenjaninu, na osnovu koje to pravo ostvaruju roditelj/staratelj dece rođene od 1. januara 2022. godine, do detetove navršene prve godine života, i to na javnim parkiralištima u ulicama Svetosavskoj, Karadžićevoj i na velikom parkingu iza Dečjeg dispanzera i Dispanzera za žene Doma zdravlja “Dr Boško Vrebalov” Zrenjanin.

Kako se navodi u odluci, pravo na povlašćeno korišćenje parking mesta ostvaruje roditelj/staratelj iz Rešenja o roditeljskom dodatku koje donosi Odsek za društvenu brigu o deci i socijalno uključivanje Gradske uprave grada Zrenjanina. Pravo na parkiranje vozila u navedenim ulicama može se ostvariti samo za jedno vozilo koje je u vlasništvu roditelja/staratelja deteta ili babe i dede deteta.

Iz Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave poručuju da će roditelji/staratelji dece koji ostvaruju pravo na povlašćeno parkiranje u skladu s ovom odlukom biti kontaktirani od strane Odeljenja, a ukoliko ipak žele da sami podnesu zahtev za ostvarenje prava, mogu to učiniti u radnom vremenu Gradske uprave, u kancelariji broj 10 Odeljenja za društvene delatnosti.

Ovom odlukom Gradskog veća proširuje se Pravilnik o određivanju osoba koje mogu ostvariti pravo na povlašćeno parkiranje na javnim parkiralištima u gradu Zrenjaninu, u kom su detaljno navedene sve kategorije lica koja mogu ostvariti pravo, kao i kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje tog prava.