Grad Zrenjanin je na 43. Međunarodnom sajmu turizma predstavio  naš grad i njegov veliki turistički potencijal. Zrenjanin je grad privrede, istorije, kulture, sporta i manifestacija, ali i grad koji ima bogatu turističku ponudu koja može da privuče veliki broj turista kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

U koje god doba godine da posetioci dođu u Zrenjanin mogu osetiti domaćinsku atmosferu, uživati u čarima banatske tradicionalne kuhinje, etno i seoskom turizmu, kao i brojnim manifestacijama i iz našeg grada poneti najlepše uspomene.

Direktor Turističke organizavije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, izrazio je veliko zadovoljstvo što grad ima priliku da i ove godine na Sajmu prezentuje bogatu turističku ponudu.

„Ovo je sjajna prilika da pokažemo je Zrenjanin grad otvorenog srca, nakon pandemije korona virusa počeli smo aktivno da promovišemo turistički potencijal našeg Banata.Ove godine očekujemo da će biciklizam, nautički turizam i manifestacije privući veliki broj posetilaca“, rekao je direktor i najavio treći internacionalni banatski festival vina koji će biti održan 9. aprila.

„U turističkoj godini pred nama prilika je da nastavimo da promovišemo obilazak domaćih destinacija. Primetili smo da su mnogi oduševljeni onim što imaju prilike da vide u Banatu. Ove godine računamo na nove goste, koji još nisu bili u Zrenjaninu, ali i one kojima se naš grad svideo da ponovo dođu“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Prema podacima Zavoda za statistiku u 2020. godini u Zrenjaninu jedan turista boravio je u smeštajnim kapacitetima četiri dana.

„Statistika iz prethodne godine nam daje znak da treba da razvijamo turističke sadržaje koji će zadržati goste u Zrenjaninu duže. To je moguće razvojem određenih vrsta turističke ponude, poput organizacije kongresnog ili seminarskog turizma za koji je naš grad takođe pogodna sredina, jer smo u blizini Beograda i Novog Sada. Smatram da će saradnja sa Kikindom doprineti da turistički radnici unaprede ponudu, a da će najavljena izgradnja autoputa dati našem gradu i značajnije mesto na turističkoj mapi Srbije“, istakao je Salapura.

Direktor TO Zrenjanin Zoran Ljubotina i načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović

VELIKI TURISTIČKI POTENCIJAL GRADA ZRENJANINA SU CARSKA BARA, BANJA RUSANDA, BICIKLIZAM I NAUTIČKI TURIZAM

„Naš najvažniji turistički potencijal je Carska bara, ovo će posle dužeg vremena biti destinacija o kojoj će kompletno da brine lokalna samouprava i javno preduzeće „Rezervati prirode“.
Neki od planova su da se izradi turistička signalizacija za to područje i da se rekonstruiše izletište. Do Carske bare se može i biciklom, pa ćemo promovisati i tu vrstu turizma. Druga lokacija koju želimo da istaknemo su „Ritovi Donjeg Potisja“ i to zaštićeno područje je za prave ljubitelje prirode, istraživače, fotografe i umetnike, za one koji znaju kako da uživaju u netaknutoj prirodi.
Obilazak centralne gradske zone, zbirke u Narodnom muzeju i Gradske kuće koja postoji više od dva veka je nešto što grupe turista obavezno obilaze. Kao neko kome je sport blizak želim da istaknem da Zrenjanin ima potencijal da motiviše ljude koji vole sport da ciljano dođu u naš grad. Zbirku sporta kakvu mi imamo nema niko trenutno u Srbiji i u njoj je izloženo više od 5300 eksponata kojima je prikazana bogata istorija sporta u gradu.  U okviru mini turističke ture može se obići spomenik jednom od osnivača olimpijskog pokreta Ferencu Kemenjiju i naše hale sportova koje su same po sebi muzeji sporta“, rekao je gradonačelnik.

 

Dobro došli u ravni Banat, dobro došli u Grad Zrenjanin!