SpSport- Rukometašice Srbije su nakon odličnih šezdeset minuta savladali Švedsku u utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rezultatom 24:21 (10:9). Zrenjanin je još jednom bio taličan za naše seniorke, pa je u trci za plasman na Evropsko prvenstvo Srbija upisala dva važna nova boda.

 

Naša selekcija je odlučno pristupila utakmici rešena da ne dozvoli Šveđankama da se razigraju i ubrzo nametnula svoju igru. Srbija je prikazala odlično izdanje u utakmici sa četvrtoplasiranom ekipom sa Olimpijskih igara, odnosno petoplasiranom sa Svetskog prvenstva u Španiji.
Atmosfera u zrenjaninskoj Kristalnoj dvorani dodatno je podstakla izabranice Uroša Bregara da daju sve od sebe, jer je izuzetna posećenost i glasno navijanje nosilo naše devojke do pobede.

U prvom poluvremenu se razigrala povratnica na teren, Sanja Radosavljević, koja je posle višemesečne pauze i oporavka od povrede ponovo zaigrala u dresu nacionalnog tima i tresla mrežu Šveđanki, pa je do 18. minuta postigla već 4 pogotka. Na našem golu je izuzetno bila raspoložena Jovana Risović koja je u prvih 30 minuta zabeležila čak 9 odbrana.
Srbija je kontantno vodila u prvom delu igre, a zaostatak Švedske je išao do 4 gola. Međutim gošće u samoj završnici prvog poluvremena uspevaju da vežu dva pogotka, pa smanjuju prednost Srbije na gol razlike i na odmor se odlazi rezultatom 10:9.
Početkom drugog dela igre naše rukometašice su ubrzo nastavile sa dobrom igrom i ponovo uvećale prednost. Pored povratka Sanje Radosavljević, na terenu smo ponovo imali prilike da vidimo i Jelenu Trifunović i Jelenu Lavko, koje su svojim iskustvom doprinele igri i pobedi. Raspucala se i Marija Petrović početkom drugog poluvremena. Priliku je dobila i Jovana Bogojević, članica švedskog Kristijanštada i do kraja utakmice uspela da se dva puta upiše u strelce.

Lavko je predvodila napad u drugom delu igre, na svom kontu je na kraju imala šest pogodaka i na taj način bila najefikasnija u redovima Srbije.
Jovana Risović je nastavila sa fantastičnim odbranama, ulivala sigurnost i gurala ekipu ka pobedi i ukupno zabeležila čak 18 odbrana.
Fantastičnom golmanu Srbije je uoči večerašnje utakmice, predsednica Rukometnog saveza Srbije, Milena Delić uručila priznanje za najbolju rukometašicu Srbije u 2021. godini, a večerašnjim izdanjem je samo potvrdila izuzetnu formu.
Švedska je pokušavala, ali na današnjem susretu uspevala tek da periodično smanjuje vođstvo Srbije.

Najefikasnije u ekipi Srbije bile su Jelena Lavko sa 6 i Marija Petrović sa 5 golova, dok se u redovima Švedske istakla Hagman sa 10 pogodaka.

 

Selektor reprezentacije Srbije, Uroš Bregar i reprezentativka Jelena Lavko su posle trijumfa nad Švedskom sumirali utiske i analizirali večerašnju utakmicu.

Jelena Lavko:

– Drago mi je da smo pobedile u gradu u kome sam rođena i koliko se sećam, svaki put kada smo ovde igrali mi smo pobedili. Zbog toga mi je dodatno drago. Bila je ovo veoma teška utakmica. Obe ekipe su veoma teško stizale do golova u napadu, ali sa druge strane smo i jedni i drugi dobro igrali u odbrani i imali dobre golmane. Ali naša Zmajče je bila ipak malo bolja. Drago mi je što smo uzele ove bodove. Nadam se da ćemo u Švedskoj nastaviti gde smo stali. Biće veoma teško sigurno, ali samo treba da ostanemo skoncentrisane, kao što smo bile u ovoj utakmici. I večeras je bilo grešaka, krenule smo dobro ali smo u jednom trenutku pale. Ne smemo da dozvolimo da primimo toliko lakih golova iz kontre i mislim da je to Švedsku održavalo u igri tokom utakmice, rekla je Jelena Lavko.

Selektor Uroš Bregar:

– Kada smo se spremali za utakmicu, najveći problem je bio kako ćemo se vraćati nazad. Istina je da je najbolji napad kada su Lavko i Liščević zajedno, a protiv jednog skandinavskog tima je teško kada moram da rotiram. Nije bilo puno vremena da sve utreniramo, ali su igračice ovag segment odradile dobro. Što se tiče našeg napada, imali smo nekih problema, jer Švedska je na poslednjem Svetskom prvenstvom odigrala nerešeno sa Holandijom, pa sa Norveškom i to je ekipa koja dosta trči i igra moderan rukomet. U ovakvim utakmicama je potrebno da imate i malo sreće. Jovana Risović, koja je dobila priznanje uoči susreta, zaista ga je tokom utakmice opravdala i zaslužila.

Sutra ekipu očekuje naporan put, a u subotu već novi susret sa Švedskom. Koliko drugačiju utakmicu očekujete?

– Grešku koju smo napravili na Islandu, uspeli smo da kompenzujemo večerašnjom utakmicom. Sigurno je da ćemo biti emotivno ispražnjeni, ali moramo da odigramo još jednu dobru partiju. Uradićemo analizu večeras i tokom sutrašnjeg dana pripremati novu utakmicu. Švedska je ekipa koja će uvek iz polukontre i kontre postići po deset golova, to je njihov način igre, a cilj svake ekipe koja igra sa njima je da to pokuša nekako da spreči, zaključio je selektor Bregar

Dve ekipe će se već prekosutra ponovo sastati u okviru 4. kola kvalifikacija za EHF EURO 2022. Utakmica je na programu u subotu, 5. marta od 17:00 časova u Istadu.

SRBIJA: Radosavljević 4, Trifunović, Vukajlović, Bogojević 2, Lavko 6, M. Agbaba, Janjušević 1, Risović (18 odbrana), Radojević 2, Kocić, Kovačević, Lovrić 1, Stoiljković 3, Liščević, Petrović 5, Graovac (1 odbrana)

ŠVEDSKA: Bundsen (15 odbrana), Melegard, Stromberg, Blom 2, Roberts 2, Petren 2, Ride, Dano, Lagerkvist, Lindkvist 2, Hagman 10, Torleifsdotir 1, Hanson 1, Karlson 1, Gulberg, Danielson.

Tekst i foto: Rukometni savez Srbije