Na području Područne policijske uprave u Zrenjaninu proteklog vikenda dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, od toga 3 sa povređenim licima i tri samo sa materijalnom štetom.

U ovim saobraćajnim nezgodama 1 lice je zadobilo teške telesne povrede i 7 lica je zadobilo lake telesne povrede. Pričinjena materijalna šteta se procenjuje na oko 460.000,00 dinara.

Saobraćajne nezgode dogodile su se zbog neustupanja prvenstva prolaza 1, zbog nepropisne radnje vozilom 2, zbog neprilagođene brzine kretanja vozilom 2 i zbog uravljnja vozilom pod uticajem alkohola 1.

Zbog učinjenih saobraćajnih prekršaja, zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su protiv 10 učesnika u saobraćaju i izdato je 33 prekršajna naloga. Istovremeno, iz saobraćaja je isključeno 12 vozača, od toga, 4 vozača – ostala isključenja, 8 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola, od kojih je 4 vozača zadržano u trajanju od 12 časova, jer je izmerena količina alkohola u organizmu prelazila granicu od 1,20 mg/ml alkohola u organizmu. Takođe, iz saobraćaja su isključena 3 vozila, od toga, 2 vozila zbog isteka važnosti registracione nalepnice i 1 vozilo zbog tehničke neispravnosti.

Imajući u vidu činjenicu da su u jeku prolećni poljoprivredni radovi i da se na svim putnim pravcima očekuje pojačana frekvencija traktora i radnih mašina, apeluje se na sve vozače ovih kategorija učesnika u saobraćaju da se striktno pridržavaju saobraćajnih propisa u pogledu tehničke ispravnosti svojih vozila, pre svega svetlosno signalnih uređaja i da ne iznose blato na kolovoz.
U periodu od 04.04. do 10.04.2022 godine na svim putnim pravcima, sprovešće se međunarodna akcija pojaćane kontrole u saobraćaju u saradnji Evropskom mrežom saobraćajne policije „Roadpol“, koja je usmerena na otkrivanje prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa u vozilu, nepropisan prevoz dece i nepropisno korišćenje telefona za vreme vožnje, kao i otkrivanje težih saobraćajnih prekršaja koji bitno utiču na bezbednost saobraćaja.