Asfaltiranje Birčaninove ulice u Lukićevu jedan je od najznačajnih projekata ovog proleća, kada je u pitanju ta vrsta radova u naseljenim mestima na teritoriji Grada Zrenjanina, jer se radi o dužini saobraćajnice od 1.360 metara, širina puta je 5 metara, a vrednost investicije 25 miliona dinara.

Radove su obišli i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i njegov zamenik Saša Santovac, a gradonačelnik je istakao da je Lukićevo deveto naseljeno mesto i deveta seoska mesna zajednica u kojoj se ovog proleća izvode radovi na rehabilitaciji i asfaltiranju ulica.

– Ove godine grad je opredelio iz budžeta 200 miliona dinara sa PDV-om za radove na asfaltiranju ulica u gradu i naseljenim mestima, ali uz ta sredstva postoje i ona iz eksternih izvora finansiranja, koja ukupno dosežu čak i do milijardu dinara. Ukupna dužina deonica koje će dobiti nov asfalt dostiže 18 kilometara – rekao je gradonačelnik i podsetio na neke od većih projekata čija je realizacija u toku.

– Radi se u Pašićevoj ulici u Zrenjaninu, putu za Aradac, očekujemo svakog trenutka nastavak i završetak radova na obilaznici i mislim da smo ovog proleća na najbolji način iskoristili uslove i mogućnosti za izvođenje ovakvih radova. Poboljšavamo infastrukturu i u gradu i u našim selima, u cilju ravnomernog razvoja, o čemu smo razgovarali i danas u Lukićevu. Preko projekta NIS – “Zajednici zajedno”, škola je dobila sredstva za zamenu stolarije, treba nastaviti s projektima unapređenja energetske efikasnosti i očekujemo da do početka naredne grejne sezone u četiri osnovne škole zamenimo kotlove i unapredimo sisteme grejanja. Bilo je reči danas i o međumesnom autobuskom prevozu, koji je poboljšan, ali očigledno ne prati dovoljno potrebe stanovnika ove mesne zajednice. U dogovoru s predstavnicima mesne zajednice, pokušaćemo da rešimo i ove i neke druge komunalne probleme – naglasio je gradonačelnik Salapura.

Predsednica Saveta MZ Lukićevo Sanja Dupljanović istakla je dobru saradnju između Grada Zrenjanina i te mesne zajednice.
– Imamo dosta prioriteta na kojima se već radi, ima još nekih stvari koje bi želeli i nadamo se realizaciji u nekom narednom periodu. Zahvalni smo za ove radove na asfaltiranju, sanirane su i druge ulice i zaista je međusobna saradnja na visokom nivou – rekla je Dupljanovićeva.

Lukićevo je naseljeno mesto nadomak grada, a meštani navode da bi još bolje povezivanje moglo da se ostvari preko atarskog puta, kog i koriste kada vremenski uslovi dozvoljavaju, jer je do industrijske zone u Zrenjaninu udaljenost svega 3,8 kilometara. Izgradnjom autoputa Zrenjanin-Beograd, prva petlja na autoputu na ulazu u grad, “Zrenjanin – Ečka”, nalaziće se na 2,5 kilometara od Lukićeva, što će selu doneti nove razvojne mogućnosti.