Zrenjanin- Rotarakt klub Zrenjanin obeležio je dve decenije postojana u hotelu „Vojvodina“ u prisustvu velikog broja zvanica.

Rotarakt klub Zrenjanin osnovan je 2000. godine od strane Rotari kluba Zrenjanin kao inicijalna grupa koju su sačinjavali deca Rotarijanaca, a 2002. godine zvanično biva primljen u Rotari porodicu od strane Rotary Internacional-a, kada u svoje čanstvo prima i perspektivne mlade ljude kojima je to bio susret sa Rotary zajednicom. Nakon nekoliko godina aktivnosti kluba zamiru. Ponovno okupljanje Rotarakt kluba Zrenjanin počinje 2011. godine, kada na početku klub broji 16 članova, delom i iz prvog saziva. Inače, osnivanjem RTC Rotary zajednica je mapirana na ovoj teritoriji kao jedna od svega nekoliko koje su u svom sastavu imale Rotray, Rotaract i Inervil klubove (supruge Rotarijanaca).

 

Tokom prethodne dve decenije kror RTC prošlo je više od 50 čanova, a neki od njih nastavili su sa druženjem i služenjem i u Rotari klubovima…

„Naš klub se može pohvaliti, pored duge istorije i mnoštva akcija i sa godinom (2017/2018) u kojoj je Distrikni tim (upravno telo za rotarakt klubove na teritoriji Rotary distrikta 2483 – Srbija i Crna Gora) bio sačinjen prevashodno od članova iz našeg kluba, uključujući tu i funkciju DRR-a (District Rotaract representative – pandan predsedničkoj funkciji) koju je obavljao gospodin Barac Srđan“, rekla je Viktorija Petrović, predsednica Rotarakt kluba Zrenjanin.

„Za svojih 20 godina postojanja sproveli smo preko 150 kako humanitarnih tako i akcija vezanih za razvoj lokalne zajednice. Kao dva najveća ponosa izdvojili bismo akciju “Korpa solidarnost” po kojoj smo najprepoznatljvijii, koja se tradicionalno sprovodi već jedanaestu godinu za redom. Akcija se sprovodi u organizaciji Rotarakt kluba Zrenjanin u saradnji sa kompanijom “Gomex”, uglavnom na regionalnom nivuo u skladu sa mogućnostima. Za cilj ima prikupljanje osnovnih namirnica iz domaćinstva, koje potrošači mogu donirati jednoj od naših korpi. Sve prikupljene namirnice doniraju se porodicama koje su socijalno ugrožene i koje školuju veći broj dece, kako bismo im olakšali i ulepšali Uskršnje i Božićne praznike. Do sada smo usrećili okvirno 80 porodica.
Druga akcija kojom se zaista ponosimo i koja je do sada najuspešnija jeste „Baby coffee“ koja je osvojila novčana sredstva od strane Distrikta kao najbolja akcija na Distriktnoj skupštini 2018. godine. Akcija je sprovedena u martu 2019. godine , u saradnji sa zrenjaninskim ugostiteljima i kafićima, sa ciljem prikupljanja neophodnih sredstava za kupovinu CTG-aparata za porodilište i opremljivanje porodjajne sale zrenjaninske opšte bolnice „Đorđe Joanović“ . Akciju je podržalo 54 ugostitelja I donatora, lokalna samouprava i drugi Rotarakt klubovi iz našeg distrikta.Tokom jednonedeljne akcije, u lokalima koji su podržali ovo dobro delo, sav prihod od prodaje kafe bio je usmeren za nabavku aparata zrenjaninskom porodilištu. Tokom akcije prikupljeno je oko 450.000,00 dinara“, rekla je Viktorija Petrović.

 

Našoj redakciji uručuna je zahvalnica za uspešnu saradnju sa Rotarakt klubom Zrenjanin u proteklom periodu.

„Kao poseban i „nepisan“ uspeh ističemo stvaranje i održavanje visokog nivoa saradnje sa predstavnicima prevashodno loklanih, ali i regionalnih medija, što je umnogme uticalo da naši napori budu uspešniji, ali je istovremno odigralo i veliku ulogu u demistifikaciji Rotary pokreta, što je i bio jedna od glavnih prioriteta, obizrom da ta pojava neretko predstavlja prepreku prilikom komunciiranja sa delom javnosti“, istakla je predsednica Rotarakt kluba Zrenjanin.