U saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u Kulturnom centru u toku maja prikazuje se filmski ciklus „Doba sazrevanja“ (L’âge de raison). U sredu, 4. maja na programu je film „Pravi momak“ a u četvrtak, 5. maja „Školski život“. Sreda, 18. maj rezervisana je za film“Plivaj ili potoni“ dok se u četvrtak, 19. maja prikazuje ostvarenje „Meteoriti“. Projekcije počinju u 20 časova u Velikoj sali. Ulaz je besplatan.

 

 

 

FRANCUSKI FILM

Ciklus „Doba sazrevanja“/ L’âge de raison

– Raspored projekcija – datumi prikazivanja:

 

SREDA, 4. MAJ
„Pravi momak“ /Un vrai bonhomme

Stidljivi i osetljivi tinejdžer Tom se sprema za polazak u novu školu. Njegov stariji brat Leo mu poput pravog savetnika pomaže da se uklopi. Nakon insistiranja da od Toma napravi pravog dasu, Leo svojom sveprisutnošću postaje teret. Tom će morati da se oslobodi Leovog pritiska kako bi pronašao svoj put…

 

ČETVRTAK, 5. MAJ
„Školski život“/ La vie scolaire
Godina dana škole, života… i snalaženja! Nova i mlada pedagoškinja Samija iz rodnog Ardeša prelazi u jednu školu na lošem glasu u Sen Deniju. Samija se suočava sa nedisciplinom i društvenom stvarnošću tog pariskog kraja, ali i dobrim raspoloženjem koje vlada među učenicima i kolegama. Među njima su Musa, Veliki iz kraja i Dilan. Samija se prilagođava i ubrzo počinje da uživa u umirivanju najnestašnijih učenika. Zbog svog komplikovanog privatnog života zbližava se sa Janisom, živahnim i jako pametnim tinejdžerom čiji je potencijal prepoznala. Iako se čini da Janis odustaje od svojih ambicija skrivajući se iza svoje drskosti,Samija će uložiti sav svoj trud da spreči njegov neuspeh i pokuša da ga natera da se projektuje u bolju budućnost.

 

 

SREDA, 18. MAJ
„Plivaj ili potoni“/ Marche ou crève
Plahovita i buntovna sedamnaestogodišnjakinja Eliza želi da uživa u letnjem raspustu na strmim padinama Verkora, gde je odrasla. Međutim, njena majka odlazi od kuće ostavši je da se sama sa ocem brine o bolesnoj sestri. Usled velike odgovornosti, ljubav se pretvara u mržnju, i Eliza gubi tlo pod nogama.

 

 

ČETVRTAK, 19. MAJ
„Meteoriti“/Les météorites
Nina ima 16 godina i mašta o avanturi. U iščekivanju uzbuđenja, provodi leto u mestu između svog sela na jugu Francuske i zabavnog parka u kom radi. Neposredno pre susreta sa Moradom, Nina uočava plameni meteorit na nebu koji pada na planinu. Sve liči na nagoveštaj novog života.