Na svečanoj skupštini Muzejskog društva Srbije, nagradu za projekat godine dobila je izložba iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin pod nazivom „Merak mi je“ autorke Olivere Skoko, višeg kustosa, istoričara umetnosti. Pomenuti projekat podržan je od strane kompanije Gomex koja je još jednom pokazala rešenost da ulaganjima u ovakve poduhvate sačuva bogato kulturno i istorijsko nasleđe koje imaju Zrenjanin i Banat.

 

Izložbu „Merak mi je” – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti NMZ bilo je moguće videti u Salonu zrenjaninskog Muzeja, od 23. decembra do 15. marta. Otvorena je na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije „Veseli Banaćani“ koja se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke. U pitanju je izložba koju je videlo preko 3.000 posetilaca. Organizovan je bogat prateći program koji je obuhvatio stručna vođenja, tematske večeri posvećene uživanju u vinu, hrani, muzici i igri, predavanja, dramski igrokaz sa gimnazijalcima, likovne radionice sa predškolskim i školskim uzrastom, časove filozofije, muzičke nastupe, okupljanja hedonista kao i svakodnevno ostavljanje hedonističkih predloga od strane posetilaca… Zabeležen je veliki broj organizovanih grupnih poseta iz Zrenjanina, ali i iz drugih gradova naše zemlje i regiona.

Pored kompanije Gomex, realizaciju projekta su pomogli i Asocijacija autentičnih hedonista, Color Media Communications, Muzička škola „Josif Marinković“ Zrenjanin i Gradska kafana „Stara zanatlija“.