Šampionska ekipa OK GIK “Banat” u sezoni 1971/72: Lazar Grozdanović, Miro Ćuk, Branko Berak, Slobodan Damjanac, Milenko Vuković, Nedeljko Ivanković, Branko Vujović (stoje), Miloš Grbić, Slobodan Grbić, Milorad Mičić, Radomir Dursun, Milorad Kijac, Milenko Šegrt (čuče)

Odbojkaški klub “GIK Banat” iz Kleka, koji je prvoligaške utakmice igrao u hali sportova u Zrenjaninu, postao je prvak Jugoslavije 6. maja 1972. godine, nakon što je u odlučujućoj utakmici prvenstva savladao riječki “Kvarner” 3:1. Bilo je to neverovatno sportsko dostignuće ekipe u kojoj su svi igrači bili iz istog sela, sa tadašnjih 1950 stanovnika, koje je celo živelo za odbojkaški sport i mečevima u Zrenjaninu često je prisustvovalo više stanovnika Kleka, nego što ih je u Kleku ostajalo.

Klečani su osvojili titulu u sportu u kom su, pre njih, šampioni države stizali samo iz Beograda, Zagreba i jednom iz Maribora. Zlatnu generaciju je predvodio legendarni Miloš Grbić, a ekipu su činili i Milorad Kijac, Milorad Mičić, Milenko Vuković, Slobodan Grbić, Branko Berak, Branko Vujović, Mirko Ćuk, Nedeljko Ivanković, Slobodan Damjanac, Radomir Dursun, Milenko Šegrt, tehnički rukovodilac Rajko Kijac i jedini član ekipe koji nije bio iz Kleka, trener Lazar Grozdanović.

Jedno ime među njima – Miloš Grbić – ušao je u istoriju naše odbojke, kao kapiten reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila prvu medalju na evropskim prvenstvima, u Beogradu, 1975. godine. Odbojkaška porodica Grbić, Miloš i njegovi sinovi Vladimir i Nikola, osvojila je ukupno 31 medalju na međunarodnim takmičenjima, a Vladimir i Nikola Grbić primljeni su u Odbojkašku kuću slavnih.

Odbojkaški klub “GIK Banat”, danas OK “Klek Srbijašume” osnovan je 1957. godine kao DTV “Partizan”, zatim menja ime u “Sloboda”, a od 1970. godine pod sponzorstvom je velikog zrenjaninskog Građevinsko-industrijskog kombinata “Banat”, kada beleži i najveće uspehe u svojoj istoriji – osvaja šampionsku i vicešampionsku titulu i dva puta je finalista Kupa Jugoslavije.

Pedeset godina od osvajanja titule šampiona Jugoslavije biće obeleženo u subotu, 7. maja, u Kleku i Zrenjaninu. U ranim prepodnevnim časovima, na mesnom groblju u Kleku biće odata pošta preminulim članovima šampionske ekipe – Nedeljku Ivankoviću, Milošu i Slobodanu Grbiću. U 10 časova biće otkriveno spomen-obeležje na osnovnoj školi “Jovan Dučić”, a u 11 časova počeće svečana akademija u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, uz projekciju filma posvećenog jubileju, prigodna obraćanja i dodelu zahvalnica. Povodom jubileja, na nekoliko lokacija u Zrenjaninu i Kleku postavljeni su i prigodni bilbordi, sa fotografijom šampionske ekipe iz 1972. godine

Izvor: zrenjanin.rs